НОВИНИ

Министър Вълчев: Не се притеснявам от проверка на КПКОНПИ

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:05, 18.06.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че е нормално при медийни публикации да има проверка на КПКОНПИ.

"Не се притеснявам, съпругата ми няма ПР агенция и никога не е имала", обяви той на брифинг в МОН.

Припомняме ви, че вчера от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) образуваха производство за конфликт на интереси, след сезиране в медийни публикации за лица, заемащи висши публични длъжности, съобщиха от комисията.

Производството е за твърдения, касаещи образователния министър Красимир Вълчев, а и Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Според публикациите, изпълнителният директор на Фондация "Просвета" Мария Карабельова – Маргаритова, е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество "Бонафиде Адвайзърс" ООД.

Твърди се, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група "Просвета" за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието.

Изнесена е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на "ПР енд ивент консултинг" АД, и откакто Димитър Маргаритов /с когото са свързани лица по смисъла на закона/ е председател на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България.

Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството "Бонафиде Адвайзърс" ООД.

Още вчера Димитър Маргаритов обяви, че Комисията за защита на потребителите ще окаже пълно съдействие на КПКОНПИ.

В позиция до медиите той настоя, че е удовлетворен от факта за стартирането на проверката.

"КЗП ще окаже пълно съдействие на КПКОНПИ в хода на проверката. Убедени сме, че след извършената проверка ще бъде установено спазването на българското и европейско законодателството", увери Маргаритов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тимо Вернер премина в Челси
Тимо Вернер премина в Челси
Възрастен мъж скочи от моста в Бургас в опит да се самоубие
Възрастен мъж скочи от моста в Бургас в опит да се самоубие