НОВИНИ

COVID-19 стопира туризма в Стария Пловдив. Загубите са огромни

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:32, 18.06.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Драстичен спад на туристите в Стария Пловдив заради коронавируса.

От архитектурния резерват търсят начини спешно да намерят допълнителни приходи, за да поддържат къщите, които са паметници на културата.

Приходите са със 155 хил. лева по-малко спрямо миналата година.

"Коронавирусът се отрази драматично, тъй като всичките обекти бяха затворени. Имаме спад спрямо същия период на миналата година с 64%", пресметна Богомил Грозев, който е директор на ОИ "Старинен Пловдив".

Огромни загуби отчитат и всички арт ателиета в Стария град.

"Просто никой не влизаше, то нямаше никой по улиците, стояли сме самички. Сега разликата не е съществена, както виждате хотелите отсреща са затворени, туристите ги няма", посочи пред БНТ Любен Баков, собственик на фото студио.

Търсят се и начини за спешно привличане на повече туристи. Целта е хората да идват тук и заради различни атрактивни събития, като фестивалът Опера оупън например, който се провежда на Античния театър и събира хиляди гости от страната и чужбина.

"В Пловдив ще дойдат най-големите. Тук ще бъде най-голямата дива на едно поколение Райна Кабаиванска. Соня Йончева, от 2013 година не е била в Пловдив", разказа доц. Нина Найденова, директор на Държавна опера – Пловдив.

Повечето от туристите, които идват за спектаклите на операта, остават в града поне два - три дни и избират да нощуват именно в Стария Пловдив.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трус с магнитуд 7,3 край бреговете на Нова Зеландия
Трус с магнитуд 7,3 край бреговете на Нова Зеландия
Расте броят на заразените с COVID-19 в кв. "Изток" в Кюстендил
Расте броят на заразените с COVID-19 в кв. "Изток" в Кюстендил