НОВИНИ

Бизнесът: Следващите 2 години трябва да има мощен импулс и инвестиции

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 22.03.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Следващите 2 години трябва да има мощен импулс и инвестиции. Няма изненада в затварянето, ще пострада най-много всичко, което е свързано със свободното време. Това каза в "Денят започва" икономистът Лъчезар Богданов.

Според него ключовото е колко време ще продължи ограничението.

"По-добре e да имаме една или две схеми, а не всеки път да се въвеждат нови. Простата схема 60 на 40 сработи, тя е работеща мярка, пари отиват при бизнеса. Това със забраните е проблем, но той не е само за България", допълни Лъчезар Богданов.

Той добави, че трафикът за пътници през февруари е 87% по-нисък и е очевидно, че хората не пътуват и има структурен проблем в сферата на туризма. По думите му, ако случаите намалеят и ваксинацията напредне, икономиката няма да изпита нов шок.

"Това, което липсва в момента, е разговор за мерки и икономически политики насочени към растеж, към бързо възстановяване. Трябва да имаме модел и механизъм за бързо възстановяване, имаме ли идеи за ново наемане на хора, за инвестиции", коментира Лъчезар Богданов.

Бизнесът: Ново затваряне ще бъде катастрофално

Димитър Бранков от БСК отбеляза, че засегнатият бизнес трябва да провери всички възможности за подкрепа и да се консултира с Агенцията по заетостта и Министерството на икономиката, алгоритъмът обаче според него остава неясен в общите му рамки.

"Имаме новости, пускаме за 20 дни - затваряме. Това можеше да бъде законодателно уредено между първа и втора вълна миналата година и питанките пред бизнеса да бъдат по-малко. Имаме сигнали за забавяне по различните схеми, два пъти повече работодатели са съкращавали хора, отколкото да се възползват от мерките, бяха излишно усложнени част от ограниченията", каза още Димитър Бранков.

От какви мерки могат да се възползват, както работодателите, така и работещите родители, засегнати от ограниченията, които са в сила от днес, вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масова отмяна на резервациите в Сапарева баня заради новото затваряне
Масова отмяна на резервациите в Сапарева баня заради новото затваряне
Експерт по сигурността: Познавам част от задържаните в шпионската афера и съм шокиран
Експерт по сигурността: Познавам част от задържаните в шпионската афера и съм шокиран