НОВИНИ

Ще удължат ли срока на ТЕЛК решенията заради новото затваряне

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 22.03.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Още
Слушай новината

В условията на увеличаващи се случаи на ковид и локдаун, експертните лекарски комисии продължават да освидетелстват пациенти. Явяването им пред ТЕЛК обаче увеличава риска от заразяване с коронавирус.

Росмари е личен асистент на сина си, който е със 100% инвалидност. Заради пандемията от COVID-19 е ограничила всякакви контакти с външния свят за семейството си, но миналата седмица получава писмо, в което ѝ казват, че синът ѝ трябва да се яви пред ТЕЛК на 23 март.

Това е малко време, в което могат да се посетят лекарите, което е необходимо. Няма места да се запишеш. Освен това при мен възникна притеснението затова, че ние не сме имунизирани, казва Росмари.

При първия локдаун през март 2020 г. всички явявания пред ТЕЛК бяха отложени за юли. Росмари недоумява защо година по-късно в същата ситуация не се взимат мерки и излагат на опасност едни от най-уязвимите хора.

Утре тя и синът ѝ трябва да се явят пред лекарската комисия, но остават притесненията, че има огромен риск да се заразят с коронавирус.

Няма информация как инвалиди могат да се имунизират. Аз изобщо не мога да го заведа и да чакаме с часове, както биха направили едни млади и здрави хора, за да се имунизират. Нямам представа и как ще се състои вече и самото явяване пред ТЕЛК, казва Росмари.

По закон отлагането пред ТЕЛК комисия може да е в рамките само на един месец.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерт по сигурността: Познавам част от задържаните в шпионската афера и съм шокиран
Експерт по сигурността: Познавам част от задържаните в шпионската афера и съм шокиран
От първо лице: Какво видя мъжът, който засне екшъна в Казанлък
От първо лице: Какво видя мъжът, който засне екшъна в Казанлък