НОВИНИ

Близо 10% от момичетата у нас страдат от хормонални и репродуктивни проблеми заради затлъстяване

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:14, 18.08.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Около 30% от децата между 7 и 9 години у нас са с наднормено тегло. Затлъстяването е причина за репродуктивни проблеми при подрастващите момичета. Около 10% от тях има хормонални нарушения. Пакетът от задължителни прегледи за деца не включва профилактична консултация с гинеколог.

Заради затлъстяването всяко десето подрастващо момиче развива поликистозен овариален синдром.

"Той е свързан освен с нарушения в цикъла, с поява на акне, което води до психоемоционален дистрес при младежите. Колкото по-високо е теглото - толкова по-сериозни могат да бъдат нарушенията", казва д-р Силвия Въндева - ендокринолог в УСБАЛ "Акад. Иван Пенчев".

В менюто на децата трябва да бъдат ограничени пакетираните храни с много захар и мазнини. За сметка на това те трябва да хапват повече плодове и зеленчуци и да се наспиват добре.

"Когато не отпочиват достатъчно, когато не се наспиват, са склонни да търсят сладки храни", обяснява д-р Силвия Въндева.

Газираните напитки и тези с повече захар са причина децата да огладняват по-бързо и да приемат калории, от които нямат нужда. Посещение при ендокринолог се препоръчва само ако личният лекар забележи някакви отклонения. Задължителни профилактични гинекологични прегледи за деца у нас няма, но специалистите препоръчват такива да се правят веднъж на 3 години.

"Като има два много важни такива - профилактични. Единият е няколко седмици след раждането. Тогава обясняваме на родителите каква хигиена да спазват, как да се грижат за детето, за какво да внимават. Вторият важен е около очаквана първа менструация или след началото на първата менструация. Обяснява се какво трябва да ги притесни, какво е нормалното за тази възраст", пояснява д-р Диана Христова - акушер-гинеколог, СБАЛАГ "Майчин дом".

Присъствието на родител по време на прегледа е задължително.

"Нищо, което се прави при възрастен, не се прави при деца. Използват се инструменти , съобразени с възрастта на детето ако въобще се налага. Ехографиите се правят през корема", посочва д-р Диана Христова.

Гинеколози, които работят само с деца, у нас не са много. За София те са четирима. А най-често помощ при доктор Христова търсят момичета с възпалителни заболявания.

"Менструалните нарушения - това е началото на редица заболявания и състояния, които ако не се диагностицират навреме, могат да дадат отражение на качество на живот и на репродуктивните възможности на децата", коментира д-р Диана Христова.

Заради проблеми с месечния цикъл родители търсят помощ и от психиатри за децата си.

"Проблемите, свързани с месечния цикъл се бъркат с проблеми на тревожност, на някои психосоматични оплаквания. Именно тогава е тънкият момент специалистът да установи каква е причината", казва д-р Мирослав Георгиев- психиатър.

Хранителни разстройства и проблеми с общуването са сред другите причини децата да посещават психиатър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трус от 3,4 по Рихтер беше усетен в Пловдив
Трус от 3,4 по Рихтер беше усетен в Пловдив
Столичната община се споразумя със собственика на неотчуждения имот на бул. "Тодор Каблешков"
Столичната община се споразумя със собственика на неотчуждения имот на бул. "Тодор Каблешков"