НОВИНИ

Близо 14 000 заявления за гласуване в чужбина са подадени до момента в ЦИК

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:58, 11.02.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Политика
близо 000 заявления гласуване чужбина подадени момента цик
Слушай новината

В чужбина до момента са подадени 13 934 заявления за гласуване, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Таня Ценова. От Великобритания са 3277, от Германия - над 2759, от Испания - 1390, САЩ - 950, поясни тя, но уточни, че това е междинна информация. Електронното заявление е било качено на страницата на комисията в понеделник.

Няма да има проблем с ваксинирането на членовете на районните избирателни комисии. Утре изтича срокът за назначаването им и Централната избирателна комисия ще е готова с поименния състав, съобщи Таня Ценова.

Срокът за назначаване на членовете на секционните избирателни комисии обаче изтича на 3 март. „Ако има възможност по-рано назначаване, РИК ще ги назначи. Ваксинирането ще бъде по райони“, съобщи говорителят на ЦИК.

Относно притеснението на възможността да бъдат ваксинирани всички членове на секционните избирателни комисии, по-рано днес темата коментира и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той съобщи, че вече е отправен апел, ако може секционните избирателни комисии да бъдат определени по-рано.

Отлив от желаещи за членове на секционни комисии

Днес от ЦИК са провели срещи с представители на МВР, ДАНС и жандармерията относно мерките, които ще бъдат предприети по отношение на охраняване на машините за гласуване. Договорена е охрана на централния склад, както и транспортирането на машините до секционните секции.

Вчера изтече срокът за доставка на първата партида от не по малко от 300 броя машини за гласуване, които ще се използват на предстоящите на 4 април парламентарни избори. Очаква се до края на този месец да пристигнат още 5700 устройства, а последните 3600 да бъдат доставени до 9 март.

До утре кметовете ще образуват избирателните секции, съобщи на пресконференцията днес говорителят на ЦИК Таня Ценова.

„Кметът на общината образува със заповед избирателните секции на територията на общината и утвърждава тяхната номерация. ЦИК изпрати писма до всички кметове на общини с указания до 14 февруари да изпратят информация относно броя на секциите с над 330 избиратели. Това е необходимо, за да знаем къде ще ситуираме машините за гласуване“, обясни тя. В комисията очакват от кметовете и информация за прогнозния брой за подвижни секции.

Таня Ценова информира още, че освен допълнителните възнаграждения за секционните комисии за участие в обучения, е увеличено с 50% заплащането на секционните комисии.

До момента в ЦИК са подадени заявления за участие на предстоящите избори от 2 партии и 3 коалиции, съобщи говорителят на комисията Димитър Димитров.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: КЗК ще има право на разследване и достъп до всяка информация за юридически лица
Окончателно: КЗК ще има право на разследване и достъп до всяка информация за юридически лица
Швейцарка спечели златния медал в Супер-Г
Швейцарка спечели златния медал в Супер-Г