НОВИНИ

Близо 80% от новите автомобили в Норвегия са електрически

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:45, 03.01.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Още
Слушай новината

Четири от всеки пет нови коли, продадени в Норвегия през миналата година, са електрически, сочат данните за регистрираните МПС. Скандинавската страна си е поставила за цел първа в света да прекрати продажбата на двигатели с вътрешно горене и то още през 2025-а.

Същевременно индустрията изразява тревога от решението на правителството от тази година да започне да облага с данъци и колите на ток, които досега бяха щедро субсидирани.

Делът на напълно електрическите коли, продадени в Норвегия през 2022-ра година, е над 79% от общия обем на търговията в бранша, при 65 на сто година по-рано. Преди десетилетие този показател е бил под три процента.

Китай остава най-големият автомобилен пазар в света като цяло, но малката скандинавска страна с едва 5,5 милиона население успя да постигне най-голямата пропорция на планетата по отношение на електрическата тяга и конвенционалните двигатели. Резултатът е следствие от щедри субсидии и данъчни облекчения. Намалените парникови газове обаче през миналата година са стрували на държавата 4 милиарда долара загубени приходи.

"Въвеждаме данък за най-скъпите коли, защото електрическите станаха новото нормално за норвежците. Въпросът е дали трябва да продължим да субсидираме нещо нормално. Трябва да заделим и пари за следващата зелена стъпка, която е електрифициране на тежкотоварния транспорт", заяви Йохан Васара - министерство на транспорта на Норвегия.

Организацията на собствениците на автомобили в Норвегия изразява тревога, че правителството предлага данък, основан на масата на колите, а електрическите са по-тежки от традиционните с вътрешно горене.

Друг проблем засяга зарядните станции и начините за плащане при високоскоростно зареждане.

"Нужни са 10 - 15 приложения, за да сте добре подготвен собственик на електрически автомобил в Норвегия. Знаем, че поради тази причина мнозина отлагат покупката на електрически автомобил", заяви Тор Егил Браадланд от Норвежката автомобилна федерация.

Собствениците настояват за заплащане на всички зарядни станции без необходимост от множество приложения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дания отбеляза първата година без банкови обири
Дания отбеляза първата година без банкови обири
ЦСКА в битка с шампиона на Румъния за голмайстора на Серия Ц
ЦСКА в битка с шампиона на Румъния за голмайстора на Серия Ц