НОВИНИ

Все по-остра е нуждата от спасителни хеликоптери

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:19, 03.01.2023
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

За необходимостта от хеликоптери, които могат да се използват и за спасителни цели, у нас се говори от години. На 29 юли 2022 г. здравното министерство обяви обществена поръчка за закупуване на 6 въздушни линейки. Четири месеца по-късно обаче служебният здравен министър прекрати процедурата, защото предложената цена не отговаря на изискванията.

Асен Меджидиев обеща, че това няма да се отрази на сроковете за доставка на хеликоптерите. Първият трябва да пристигне у нас на първи декември тази година, а останалите 5 поетапно до 2026 г. Парите за закупуване на въздушните линейки са по европейски проект.

Към днешна дата обаче обществената поръчка не е възобновена, не е обявена и нова. Така въпросът кога ще имаме медицински хеликоптер остава отворен.

До решаването на този казус и възможността за използването на хеликоптери и в планината за въздушно спасяване, се налага да помагат доброволно и частни летателни машини.

Ето и последния такъв случай:

В края на миналата година млад мъж паднал в района на Влахино езеро в Пирин. За щастие малко по-късно над Банско прелетял хеликоптера на Мариян Боновски, който доброволно се включил в спасителната акция. За броени минути стигнал до мястото на инцидента и превозил пострадалия.

"Това момче имаше късмет, че изпълних гражданския си дълг, както всеки би трябвало да го прави", каза за БНТ Боновски.

"Колко щеше да продължи пренасянето на туриста - може би около 10 часа, но това не е само пренасянето, ние не бягаме от това, просто е много рисково", каза Стойчо Баненски - зам.-кмет на Банско и планински спасител.

Мариян Бoновски казва, че от 10 години самият той се бори за въздушно спасяване. До момента без резултат.

"Единственото хубаво нещо, което се случи до момента е, че се регистрира дружество, което би трябвало по своята същност да извършва всичко свързано с медицинските хеликоптери, хеликоптерите за спасяване, а в момента това дружество се закрива и се изпраща в един друг уважаван от мен авиационен оператор, това е държавният авиационен оператор. На последния Министерски съвет е взето такова решение, което в момента е качено за обществено обсъждане", каза Боновски.

Система за въздушно спасяване е едновременно болка и мечта за Планинската спасителна служба.

"Това е спестяване на едни огромни мъки на пострадалия, който и без това бедства, търпят такива несгоди. Да не говорим за физическите мъки, които преживява един спасител - това са рани по краката, контузии по колена и други части по тялото, които са неизбежни при една такава спасителна дейност. Спестяването на всичко това е от огромно значение", каза Емил Нешев - директор на Планинската спасителна служба към БЧК.

Емил Нешев не помни с точност от колко години се говори за нуждата от спасителни хеликоптери. Такива в Европа се ползват навсякъде, а у нас все още съществуват само в мечтите на спасителите.

"Ние сме членове на международната организация на планинските служби. И там виждаме, че постоянно начинът на спасяване е един - от въздуха. Всичко останало е поддържаща роля. А ние виждаме, че тук е обратното - хеликоптер не лети по принцип, освен в изключителни случаи", каза Нешев.

"Те са нужни на всички в България, не само на нас планинските спасители. Ние работим според ситуацията - ако има хеликоптери - има, ако няма хеликоптери - ние ще свършим работа. Въпросът е обаче, че ние искаме да спасяваме човешки животи. Ние не искаме друго", каза Стойчо Баненски.

Въпреки времето, въпреки риска доброволците продължават да спасяват животи. С поглед и към небето и към голямата мечта за въздушно спасяване.

"Аз лично им благодаря и се гордея, че съм част от този екип", каза Емил Нешев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА в битка с шампиона на Румъния за голмайстора на Серия Ц
ЦСКА в битка с шампиона на Румъния за голмайстора на Серия Ц
В годината на Заека: Какво предстои според китайския календар
В годината на Заека: Какво предстои според китайския календар