НОВИНИ

2023 г. ще е ключова за България в подготовката ни за приемане на еврото

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:29, 03.01.2023
Чете се за: 02:00 мин.
Бизнес
Слушай новината

Започва ключова за България година в процеса по подготовка на страната ни за приемане на еврото. Срокът, залегнал в плана ни за влизане в еврозоната, е 1 януари 2024 година.

През следващите 12 месеца държавата ни трябва, освен да промени законодателството си и да подготви банковата си система.

Какво предвижда този процес?

Вече е приет Закон за БНБ и промяната в него, така както беше препоръчано от конвергентния доклад на ЕЦБ от миналата година. Предстои на първо четене да се гледа промяна в търговския закон. Основното е законът за еврото. В него трябва да бъде фиксиран курсът, по който ще бъде прието еврото в България. И там е фиксирано да е 1,95583 лв. В този закон ще бъде процедурата, по която ще се въведе на практика еврото.

"За колко време ще бъдат цените в евро и левове, този период как ще премине? По какъв начин ще се случат всички останали трансформации в отделните системи - в социалната, в икономиката, към бизнеса, взаимоотношенията между публичния и частния сектор? Имаме възможност за така наречения "сандбокс" - така наречения пясъчник, в който да тестваме как ще повлияе на хората, ако имаме цените, обявени в дадена верига в евро и левове за даден период от време и те така ще се ориентират, че няма почти никаква промяна между цената в лева и евро, за да отпаднат всички спекулации", каза Любомир Каримански от Министерство на финансите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летни температури в Чехия - измериха рекордни показатели
Летни температури в Чехия - измериха рекордни показатели
Пекин заплаши с контрамерки страните, които изискват ковид тест за пристигащите от Китай
Пекин заплаши с контрамерки страните, които изискват ковид тест за пристигащите от Китай