НОВИНИ

Блокиран строеж на основен булевард в София: Автомивка и шоурум пречат на трасето

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:09, 13.08.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас

Автомивка и паркинг на шоурум все още се намират върху трасето на новостроящия се пробив на столичния булевард "Тодор Каблешков." Договорът за проекта беше подписан още в края на мандата на предишното управление в София, но се оказа, че процедурите по отчуждаване на имотите по новото трасе не са приключили. Какво следва?

Булевард "Филип Кутев" беше пуснат 5 дни преди кметските избори на 29 октомври. Месец по-рано беше избран и изпълнител на продължението му - строящият се в момента пробив на бул. "Тодор Каблешков." Проект, заплануван още от социализма. През юни тази година новият кмет на София Васил Терзиев обяви, че в трасето на булеварда стои един триъгълник с площ 890 кв. м, който не е отчужден.

На това място минава границата на новия булевард, а рецепцията на автомивката вече е подготвена за събаряне, защото е със свалени дограми.

Не е ясно дали общината вече се е договорила и със собственика на шоурума в съседство, самата сграда остава извън обсега на булеварда, но паркингът им е точно върху него. Нито собственикът на шоурума, нито на автомивката пожелаха да застанат пред камерата ни, а от общината казаха само, че обектът се изпълнява в срок.

От сдружение "Балканка", които се занимават с опазване на реките, сигнализираха, че строителите на обекта вече няколко пъти замърсяват река Дреновичка.

"Тази река тази година само три пъти се беше превърнала в море от кал, веднъж течеше бетон по нея, а февруари месец изляха нещо, което я направи черна. Изместили са реката без да имат разрешение за това, стеснили са коритото и нищо не им правят, строежът няма и огради. Писах до всички държавни органи, но те продължават да строят, което значи че си затварят очите. Нищо не са ми отговорили, пратих сигнал до ДНСК", отбеляза Димитър Куманов , сдружение "Балканка".

От строителния надзор отговориха, че са запознати със сигнала, но все още го проверяват на документи. Скоро и на място. От сдружения "Балканка" са изпратили и сигнал до РИОСВ, че обектът е запрашен. Оттам ни изпратиха писмена позиция, в която пише , че според Закона за чистотата на атмосферния въздух кметовете на общини са отговорни за управлението на дейностите, с цел осигуряване чистотата на въздуха и препратиха сигнала до районния кмет на "Триадица".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в София: Недоволни искат затягане на сигурността в района на Женския пазар
Протест в София: Недоволни искат затягане на сигурността в района на Женския пазар