НОВИНИ

Блокирани хора в автомобили, паднали дървета и наводнени домове след бурята в Плевен (ОБЗОР)

Градът остана на няколко места без улици след силната буря 

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мирослава Георгиева
17:00, 09.05.2024
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Блокирани хора в автомобили, паднали дървета и наводнени домове в Плевен. Най-много валежи за последните 24 часа са паднали в Оряхово - 75 литра на квадратен метър и във Видин - 61 литра. В Плевен са паднали 44 литра. Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология прогнозират, че валежите в цялата страна ще спрат постепенно през нощта от север-североизток и утре няма да вали.

Плевен остана на няколко места буквално без улици след силната буря. Пороят нанесе огромни щети на инфраструктурата, като заличи пътните настилки на някои булеварди. Блокирани хора в автомобили, паднали дървета, мазилки и всякакви неща се носиха по силната вода с часове. Спасители не спираха да помагат на цели семейства да излязат от колите си. Наводнени са мазета и приземни етажи. Затворени са пътища. Започна описването на щетите и разчистването.

Прекършени дървета, отнесена пътна настилка и автомобили, затънали в тиня. Така осъмна Плевен днес, след снощната водна стихия, придружена с градушка, която само за 40 минути нанесе сериозни щети.

"Влиза водата през остъклението, през остъклените стъкла на терасата на коридора сега е локва, трябва да се изчисти и да се измие. А навън нещо страшно, тая улица надолу пълна до тротоарите с вода" разказа Евгения Дочева.

Пожарникари и полицаи спасявали хора, блокирани в колите.

"Нивото на водата на места достигаше по улиците около 1,5 м. Имаше граждани, които бяха излезли от автомобилите си и се бяха качили на таваните буквално. Започнахме да ги извозваме, т.к. е ясно че автомобилите не бяха в движение", обясни старши инспектор Ивайло Диков – началник група Териториална полиция, Второ РУ Плевен.

"Извадихме семейство от автомобил, който беше залят, буквално до кръста вътре лицата имаха вода. Изнесохме ги на ръце от автомобила, пренесохме ги до най-близкото кръстовище, там, където нямаше вода, бяха доста уплашени", разказа Станислав Христов – младши инспектор патрулна постова дейност, Второ РУ Плевен.

"Казвахме на хората да бъдат спокойни, да изчакат да се нормализира обстановката и ако имат някаква нужда, просто да сигнализират на 112", заяви Борислав Шутев – патрулна постова дейност, Второ РУ Плевен.

Водната стихия е заличила пътната настилка по няколко улици. Заради изровения асфалт е спряно движението на няколко тролейбусни линии и се наложи въвеждането на обходни маршрути.

"По отношение на тролейбусния транспорт има променен маршрут, който е обявен за гражданите и това ще бъде до отстраняване на тези поражения в пътната инфраструктура", каза д-р Николай Христов – кмет на община Враца.

"В селата няма проблем, имаме само в село Ясен на републиканския път паднало дърво, то е отстранено с бързата намеса на комисар Атанасов. Относно електропреносната мрежа, имаше прекъсване на няколко места. Изпратихме екипи, които отстраниха своевременно, да благодаря и на шефа на ВиК за намесата си за изпомпване на определени наводнени приземни етажи", отбеляза Николай Абрашев – областен управител на Плевен.

Наводнен е домашният социален патронаж, който изхранва около 400 души в Плевен. Пострадали са още спални помещения на Център за настаняване от семеен тип. Проливният дъжд е наводнил и детска кухня, а покривите на няколко училища са протекли, има и наводнен физкултурен салон.

"Имаме и един пожар в административна сграда в района на бившия циментов завод, предизвикан от паднала мълния", каза комисар Станислав Атанасов – директор на РДПБЗН, Плевен.

Общината започва оценка на щетите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Айк Мнацаканян ще се бори за олимпийска квота на турнира в Истанбул
Айк Мнацаканян ще се бори за олимпийска квота на турнира в Истанбул
Спортният директор на Борусия Дортмунд: Защо да не постигнем чудо и на "Уембли"
Спортният директор на Борусия Дортмунд: Защо да не постигнем чудо и на "Уембли"