НОВИНИ

Слаб интерес към ваксинацията на бременни срещу коклюш в първия ден от новите мерки

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: БНТ-Варна
16:13, 09.05.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

От днес са в сила нови мерки срещу разпространението на коклюш. Те включват по-ранна имунизация на новородените и безплатна ваксинация на бременните жени в третия триместър жени у нас.

Интересът към ваксинацията на бременни засега не е голям. Ваксината е безплатна и препоръчителна. Бъдещите майки трябва да носят актуален документ, който удостоверява, че са в последния триместър от бременността, за да не се налага да ги връщат. На този етап имунизациите се правят единствено в регионалните здравни инспекция в страната.

Само една бременна жена беше имунизирана днес в здравната инспекция във Варна, въпреки че предишните дни е имало много запитвания по телефона от бъдещи майки.

"Хората питат сега как да дойдат, какви документи да носят... Вероятно в следващите дни ще имаме много повече. Очаквам го, защото от разговори с АГ-специалисти, които ми се обаждаха, имаше много завишен интерес. Казаха, че много от техните пациентки искат да си направят ваксина", заяви д-р Анка Баева, РЗИ – Варна.

В Бургас кабинетът за имунизация срещу коклюш в здравната инспекция остана празен.

"Днес не се имунизира нито една жена в кабинета. Предполагам, че все още се обмисля вариантът за имунизация, подсигуряват се документите, с които трябва да дойдат при нас. Предходните дни имахме доста запитвания по телефона", каза д-р Мирослава Киселкова, РЗИ-Бургас.

Бременни, чакащи за имунизация, имаше от рано сутринта през кабинета в РЗИ - Пловдив. Дори се създаде леко напрежение.

"Аз очаквах, че в 9 часа ще стартира имунизацията, аз все пак съм и на работа. От 10 дни звъня и се интересувам кога ще мога да се ваксинирам, за да предпазя семейството си и нероденото си бебе. Имах желанието да си закупя и да не чакам да ми бъде поставена безплатната ваксина, но след като разбрах, че ще бъдат отпуснати за бременни, започнах доста настоятелно да търся и да проверявам, както по аптеките, така и на РЗИ по два пъти на ден", казва Венета Илиева.

Лекарите съветват и другите членове в семействата, които очакват бебе, да се ваксинират.

От днес се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу коклюш в училищата и в детските градини. Те включват сутрешен филтър на децата, за да не се допускат болни, често проветряване и дезинфекция.

"Ние сме засилили процента на дезинфекционния разтвор, за да бъде по-оптимално почистването в рамките на допустимото. Заредено е със сапун, с дезинфекционни разтвори в санитарните помещения, децата са предупредени да спазват хигиена. Всички учители са предупредени, в случай на съмнения, да ни известят веднага, за да информираме здравните власти", каза Мария Нестерова – директор на СУ “Найден Геров” - Варна.

"Всяка сутрин, при приема на децата, следим за симптоми като кашлица, хрема, обриви и ако имаме деца с такива симптоми, съответно се обаждаме на родител и се насочва към личен лекар", допълва Донка Стойчева, мед. сестра в ДГ "Златното ключе" - Бургас.

Противоепидемичните мерки ще са в сила до 31 юли.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланиците на страните - членки на ЕС, се срещнаха с делегация на ДПС
Посланиците на страните - членки на ЕС, се срещнаха с делегация на ДПС
Министър Георги Глушков награди медалистите от европейските първенства по бокс
Министър Георги Глушков награди медалистите от европейските първенства по бокс