НОВИНИ

Блокираните в Париж наши сезонни работници се оплакаха от лошо отношение към тях

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:35, 07.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Сезонните работници, които не бяха допуснати да влязат във Франция и бяха блокирани на летище Шарл де Гол в Париж, се върнаха у нас. Преди малко те кацнаха на летище София.

Френските власти казват, че заради коронавирусната инфекция от 8 април за забранили влизането на сезонни работници във Франция. Въпреки че имаше решение на ЕК, че е разрешено пътуването на сезонни работници, тъй като Западна Европа особено се нуждае от такива в селското стопанство.

Много от сезонните работници, които срещнахме, работят във Франция за поредна година и имат договори там. Някои от тях, като младо семейство е сключило през предишните години 10-годишен договор за наем.

Някои от пътниците разказаха за "По света и у нас", че отношението към тях на летището в Париж е било лошо - не са им били давани храна и вода и никой не им е обяснил защо не са допускани на територията на Франция, при положение, че имат сключени договори за работа.

Ето какво казаха някои от тях пред нашата камера:

Иво Милчев от с. Глогово, общ. Тетевен:

Вие кога се прибрахте последно от Франция?

- Последно се прибрахме ноември, когато свърши работата и се пуснахме на платена борса. След това при започване на новия сезон, прекратяваме платената борса и продължаваме да работим към тази френска фирма. Документите ни са изрядни и няма как да нямаме постоянен адрес и да вземе платена борса във Франция.

Севинч Хюсеин от Дулово: Договорът е при нас, всичко е при нас, те излязоха с мотива, че договорите са фалшиви. 40 човека в една стая ни натириха с те толкова прозорче, резето отвън го затварят.

Харуниса Еминова от Цар Калоян: Викам, дайте мойте лекарства. Жената ми вика не мога да ти дам лекарствата, пред мен ги чупи и ги тъпче с краката си.

Трудно може да се разбере дали някой е подвел нашите работници. Инспекцията по труда прави проверка.

Пред инспекторите днес само 7 души от цялата група са оказали съдействие.

До момента не е установено те да са имали фирма-посредник, за да може в България да се търси отговорност от нея.

Повечето от тях имат индивидуални договори с френски работодатели при това сключени преди доста време. Тези хора казват, че работят срещу надница от 10 евро на час, но могат да си позволяват да работят по 12 часа, защото условията за работа са добри и така си докарват по около 120 евро надница на ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интензивното отделение на болницата в Пазарджик отново приема пациенти
Интензивното отделение на болницата в Пазарджик отново приема пациенти
Русия е пета в света по брой заразени с COVID-19, Европа отпуска мерките
Русия е пета в света по брой заразени с COVID-19, Европа отпуска мерките