НОВИНИ

Младен Маринов: Ситуацията в Перник е овладяна, дигата е поправена

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:04, 07.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Скъсана дига на шламохранилище доведе до евакуация на 30 души от няколко блока в пернишкия квартал "Калкас".

Ситуацията е овладяна и няма опасност за хората. Шламохранилището е собственост на ТЕЦ "Република", депото съхранява милиони тонове отпадъци от дейността на топлоцентралата. Започна разследване, което да установи причината за инцидента.

"Първата ни задача бе да обезопасим района на аварията. Благодарение на своевременната реакция на местната и държавната власт ситуацията е овладяна и към момента дигата е поправена", съобщи министър Младен Маринов, който заедно с колегите си – министрите на икономиката и на околната среда и водите, пристигнаха тази сутрин в Перник, веднага след получения сигнал за пробив в шламохранилище "Седми септември".

"Уведомен е главният прокурор, който разпореди започването на следствени действия. Те ще започнат с оглед и съответно ще преминат към проверка на документацията и въобще експлоатацията и поддръжката на съоръжението. Това предстои да бъде изяснено. Колегите ще останат на място до пълно ликвидиране на последствията и на заплахата за местното население", каза още вътрешният министър.

Министър Караниколов допълни, че сигналът за аварията е получен в 9.15 часа, след като тя е овладяна специалисти от РИОСВ ще извършат проби на водата. По думите му започват проверки, които ще изясняват причините за възникналия проблем, ще се търси отговорност на собственика на съоръжението. "Най-важното е, че няма опасност за населението на Перник", заяви още министър Караниколов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че с огромно количество камъни и инертни материали се засипва стената и ще бъде допълнително укрепен. "Чухте какви са предписанията - това щомохранилище трябва да бъде затворено и рекултивирано, така че това са последващите стъпки.", каза още той.

Хората ще се върнат по домовете си може би днес, защото разливът вече е спрян. В момента, в който се установи, че няма никакъв риск за тяхното здраве, ще се върнат.

"Разполагаме с резервни общински жилища, така че ако се налага, ще бъдат осигурени за хората, които са евакуирани. Нямаме данни за нанесени щети на домове на хора", каза още Владимиров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Средновековен град Червен и Ивановските скални църкви отварят врати след близо 2 месеца прекъсване
Средновековен град Червен и Ивановските скални църкви отварят врати след близо 2 месеца прекъсване
Започва разследване за скъсаната дига на шламохранилище в Перник
Започва разследване за скъсаната дига на шламохранилище в Перник