НОВИНИ

Хотелиерите в Банско настояват за финансови облекчения

bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 07.05.2020
Чете се за: 01:54 мин.
Регионални

От години Банско се опитва да развива еднакво успешно както зимен, така и летен туризъм. За да гарантират живота и здравето на своите клиенти по време на предстоящия летен сезон, хотелиери и ресторантьори в курорта настояват да бъдат сертифицирани като безопасни след проверка от РЗИ.

Хотелиерите искат и облекчения, които ще им помогнат по-бързо да излязат от тежкото финансово положение, в което се намират.

Бизнесът в Банско заяви своята готовност да отвори врати и да посреща туристи още от началото на месец юни. Затова те искат по-бързо здравните власти да изготвят списък с изискванията, на които трябва да отговарят, след което да получат сертификат, който да удостовери, че мястото отговаря на санитарните норми.

Бурхан Немутлу, собственик на хотел в Банско: Повечето, които очакваме летния сезон, не сме си освободилли хората и очакваме, очакванията бяха към средата на юни, но всичко зависи от
мерките, които ще вземе държавата и общинските представителства, и другите органи. Ако можем да получим навреме, не само рамката с тези предложения и условията за безопасност, ами и в детайли, ако ги получим, това ще ни помогне да се сертифицират съответните обекти.
Също така да се подготвим в детайли, на кое да обърнем внимание, да сме готови при евентуална дата за отваряне навреме.

Зорка Тумбакиева - секретар на Съюза на туристическия бизнес в Банско: След като излязат изискванията на РЗИ и минат да погледнат от РЗИ дали всички хотели са изпълнили предписанията се подписва протокол, в който те дават картбланш на съответния обект, че е
дезинфекциран и че е готов за работа. Това е моментът да използваме да си направим едни сертификати, които на базата на този протокол да раздадем на колегите сертификати, където да бъдат поставени на видно място и да се знае, че този обект е save and clean.

Все още не са направени разчети за загубите, които е претърпял бизнесът в Банско през последните два месеца. Но такива със сигурност има и за някои представители те са огромни. Затова настояват за финансови облекчения от страна на Община Банско.

Зорка Тумбакиева - секретар на Съюза на туристическия бизнес в Банско: Имаше предложения от колеги през трите месеца, през които ние не сме работили въобще и не сме генерали отпадъци, таксата смет да бъде калкулирана, да бъде махната от годишната. Също така
ако може таксата сгради да бъде намалена, защото така или иначе сградите са затворени или работят на 50 %, но разбира се общината е в правото си да уважи или да не уважи тази наши искания, защото те също изпитват затруднения.

Бурхан Немутлу, собственик на хотел в Банско: Ако ги знаем по-рано кое ще се плаща, кое няма да се плаща. Говорим за бюджет. Както и ние частния сектор, така и в общината, всеки да си подготви бюджета за следващата година. Но, беше важно да стартираме. Аз мисля, че
туризъм ще има, както винаги съм казвал. Няма да бъде в този формат, който беше миналата година, но за да може да стартираме, ние трябва да сме наясто с някои обстоятелства и с помощите, които може общината да ни даде. Говоря помощи не безвъзмездно. Говоря за някои данъци да отпаднат, да се намалят.

Община Банско вече е получила в писмен вид всички изисквания, които има бизнесът.

Предстои да стане ясно може ли администрацията да си позволи да направи исканите отстъпки. А, хотелиерите и ресторантьорите в града са категорични, че няма да повишават цените на предлаганите услуги. Така повече български туристи ще могат да си позволят на почиват в Банско тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Механик от Русе помогна на над 20 парализирани кучета и котки да проходят
Механик от Русе помогна на над 20 парализирани кучета и котки да проходят
Започват доставки на хлорохин в цялата страна
Започват доставки на хлорохин в цялата страна