НОВИНИ

53 нови случая на коронавирус, излекувани са 384 души

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 07.05.2020
5855
Чете се за: 02:04 мин.
Здраве

53 са новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. От тях в болница са 25.

Изследвани са 1163 души. Досега 52 931 са направените проби, т.е. 7 562 на 1 млн. население.

В София - 19 нови случая, от които 12 са в домове на социални служби. 15 са амбулаторни.

В Ямбол има 12 нови случая, Пазарджик и Плевен по 5, Перник - 4, Бургас - 3, Благоевград и Враца по 2, в Кюстендил - 1.

Медицинска сестра от "Пирогов" е заразена с коронавирус. 192 е общият брой на заразените медици.

384 са излекуваните или 22%.

84 са починалите – 4,6% е смъртността у нас. Двама души са починали за изминалото денонощие – мъж на 67 години във Велико Търново с придружаващи заболявания и мъж на 70 години в Ямбол, също с придружаващо заболяване.

353 са случаите настанени в болници, от които 38 са в интензивно отделение.

Ген. Мутафчийски каза, че лечението с плазма се прилага само във ВМА, защото академията има собствен кръвен център и възможност да набира доброволци, преболедували с антитела. Той припомни, че този тип лечение е приложено при двама пациенти и за съжаление преди 3 дни е починал единият от тях. Той е бил с редица съпътстващи тежки заболявания, като левкемия.

Вторият пациент се чувства добре, вече е екстубиран, храни се и е контактен, обясни ген. Мутафчийски.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов заяви, че по-голямата част от изследваните за антитела в болницата имат такива и ако желаят могат да дарят кръв.

Асен Балтов - директор на "Пирогов": Оказа се, че при 91 пациента наши има изградени антитела, така че това са таргетната група, която колегите след това ще преценят, кой от тях може да бъде дарител и ако има и ако има такова желание, ще бъдат призовани да дарят.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че използването на плазма ще се разшири след като заработи Центърът за трансфузионна хематология и неговите пет клона.

Проф. Мутафчийски коментира и възстановяването на трансплантациите.

Проф. Мутафчийски - председател на Националния оперативен щаб: За трансплантациите в момента се изготвят протоколите и те вече са завършени. Пречките те да бъдат извършвани бяха липсата на изградени силни протоколи в условията на коронавирус. Сега те са изградени и могат да се възстановят. Ще се задействат след като се появи подходящ донор. Няма пречка.

Изследванията в трите вида социални домове - за стари хора, за психически увреждания и резидентния тип открити жилища, продължават. Там има над 15 хиляди домуващи без персонала.

Очаква се то да продължи около седмица. Доц. Кунчев обясни, че към момента 80 домуващи и 30 души персонал са с коронавирус. Те са концентрирани във Видинско. При повечето изследвания в домовете за възрастни хора няма положителни проби или са само сред персонала.

„Правим всичко възможно там да сведем инфекцията до минимум и техните контакти с външния свят. След болниците и завръщащите се граждани от чужбина, домовете се оформят като следващо огнище“, каза доц. Кунчев.

В „Пирогов“ има 48 заразени медици, 7 вече са излекувани, очаква се други 13 да се възстановят до края на седмицата.

Ръководителят на щаба посочи, че независимо от използването на индивидуални предпазни средства, а те са задължителни в болниците, има съответен риск персоналът да бъде заразен. В COVID-отделенията заболеваемостта е по-малка отколкото в отделните отделения, отбеляза ген. Мутафчийски.

Проф. Балтов обясни, че „Пирогов“ е болница със свободен достъп, където има много спешни случаи и те изискват да бъдат настанени веднага, преди да бъдат изследвани. Разпространението на коронавирусът не е свързан със смесване.

През последните седмици има ръст на заболеваемостта от коронавируса.

Все още системата може да се справи с тази нарастваща заболеваемост, каза проф. Мутафчийски.

Той призова гражданите да носят маски в магазините, транспорта и всички затворени помещения, както е споменато в заповедта на министъра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп: Коронавирусът е по-лош от Пърл Харбър
Тръмп: Коронавирусът е по-лош от Пърл Харбър
Градският транспорт възобновява дейността си, но с намалено работно време вечер
Градският транспорт възобновява дейността си, но с намалено работно време вечер