НОВИНИ

В Ямбол разшириха обхвата на зоната под карантина заради масово неспазване на мерките

bnt avatar logo
от БНТ
12:09, 07.05.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Регионални

Нови 12 случая на коронавирус в Ямбол през последното денонощие отчете Националния оперативен щаб. Мъж на 70 години със съпътстващо белодробно заболяване е четвъртата жертва на инфекцията. От снощи е разширен обхватът на ограничителните мерки в Ямбол.

Квартал "Райна Княгиня" и прилежащите улици са най-голямото огнище на коронавирусна инфекция в града.

Рано сутринта имаше леко напрежение на контролните пунктове, защото част от живеещите в новата разширена част не бяха разбрали за наложените мерки.

Увеличаването на зоната на действие на ограничителните мерки е предприето заради големия брой заразени с коронавирусна инфекция. Освен в периметъра на ограничителните мерки положителни проби има и в централната част на Ямбол.

Димитър Иванов, областен управител, Ямбол: В днешния ден ще продължим с тестването на хората които желаят разбира се защото преди два дни това което трябваше да свършим като тестваме от 13 човека контактни на една от починалите дойдоха 3 от нейните роднини, успяхме да ги тестваме, двама са положителни.

В ограничения квартал работят и здравни медиатори, които разясняват сериозността на проблема и призовават контактните да се подложат на тестване.

Кина Асенова, здравен медиатор: Голяма част от хората се включват с дейностите, които ние правим, за да ни помогнат, но във всяко гнездо си има някой който не разбира. Има една част от хората които не искат да осъзнаят проблема че е сериозен. С тях по-трудно се работи.

Част от живеещите в квартала са в отпуск с разрешение на работодателите си. Други бяха транспортирани от началниците си за да отидат до работното си място.

Ще ги карам първо в Стара Загора ще минат тест и ще отиват на работа, каза строителен предприемач.

В Ямболската болница вече има заразен медицински персонал. Инфекциозното отделение е запълнено на 90%. Общо 26 са настанените с доказана ковидинфекция в ямболската болница. От лечебното заведение призоват колегите си от другите болници за помощ, тъй като при продължаващо увеличение на заразените медицинския персонал няма да достига.

Д-р Димитър Рунков, прокурист МБАЛ „Свети Пантелеймон", Ямбол: Състоянието на една голяма част от пациентите е средно тежко към задоволително. Най-тежките случаи вече се обслужват в създадената преди месец ковид реанимация в ямболската болница. Това са трима човека са със заплашваща дихателна недостатъчност и с непосредствен риск за живота, с готовност за интубиране.

В Дома за стари хора в Ямбол взетите 97 проби от персонала са отрицателни. Очакват се резултатите от още 14 проби.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гори склад за строителни материали в Пловдив (Снимки)
Гори склад за строителни материали в Пловдив (Снимки)
Регионалният природонаучен музей в Пловдив с онлайн инициативи в условията на карантина
Регионалният природонаучен музей в Пловдив с онлайн инициативи в условията на карантина