НОВИНИ

Какво се случва с взаимоотношенията България - Северна Македония? Коментар на Коста Филипов

bnt avatar logo
от БНТ
15:27, 07.05.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Балкани

Когато темата за т.нар македонски език се появи като тема на вътрешния дебат в Република Северна Македония и във взаимоотношенията с България, това означава, че или ситуацията е предизборна в Република Северна Македония, или предстои някакъв важен международен форум, от който зависи да се вземе важно решение за Скопие, или и двете заедно.

Това коментира в студиото на Сутрешния блок на БНТ журналистът Коста Филипов, който от години следи нишката на взаимоотношенията България - Република Северна Македония.

В момента имаме точно такава ситуация, каза Филипов.

В края на карантината предстои да бъде определена дата за предсрочните парламентарни избори в Северна Македония, които бяха отложени заради пандемията.

От друга страна вчера се проведе срещата на върха ЕС- Западни Балкани, на която Северна Македония очакваше да получи по-голяма яснота за датата за начало на преговори за членство в ЕС.

Такава яснота не се получи, но стана ясно, че всички онези предварителни условия, които предизвикаха буря от вътрешни политически дебат в Република Северна Македония през април, са записани в общата декларация от срещата.

Коста Филипов заяви, че македонският президент Стево Пендаровски малко преиграва с публичните изявления, че страната му не ѝ трябва ЕС, ако цената, която ще плати, е "да не сме македонци и езикът, който говоря, да не е македонски език."

Коста Филипов е песимист, че ще бъде възстановена работата на съвместната българо-македонска комисия.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заснеха нарушител с 224 км/ч. по магистрала "Тракия"
Заснеха нарушител с 224 км/ч. по магистрала "Тракия"
Потушен е големият пожар в складове в Пловдив
Потушен е големият пожар в складове в Пловдив