НОВИНИ

БНТ с екслузивни кадри от стрелбата по време на гонка в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 05.01.2021
14806
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

18-годишният младеж, който стреля с газов пистолет, за да сплаши друг млад шофьор на пловдивски булевард, е освободен от ареста с мярка подписка.

До 7 дни трябва да приключи разследването по образуваното бързо производство, съобщиха от прокуратурата. БНТ разполага с ексклузивни кадри от моментите преди стрелбата и предполагаемата гонка между двамата младежи.

Видеозаписи от улични камери, предадени на разследващите, са запечатали екшъна в неделя вечер. Тогава според очевидци на един от централните пловдивски булеварди шофьори на 18 и 19 години първо се преследват, а след това по-младият стреля в движение с газов пистолет. По тези записи криминалистите продължават да уточняват дали преди стрелбата двамата младежи са участвали в гонка в центъра на града.

"Става дума за момче на 18 години, което управлява един мощен автомобил, е изпреварило опашка от чакащи автомобили на светофар на въпросния булевард, което е било основната причина да възникнат спорове с другите водачи", каза говорителят на Районната прокуратура Атанас Илиев.

Установено е, че 18-годишният младеж е стреляло три пъти със законен газов пистолет. Затова е обвинен в дръзко хулиганство, за което законът предвижда до три години затвор. Той обаче е с чисто съдебно минало, затова може да бъде глобен от 1000 до 5000 лв. и да бъде лишен от право да шофира за 3 години.

Стрелецът е имал книжка едва от месец. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи припомнят, че в последните седем години у нас са обсъждани различни законови промени, които да ограничават младите шофьори.

"Например, първите шест месеца младите водачи да имат придружител или през определен период не могат да шофират автомобили над 100 конски сили", каза Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Подобни ограничения има в 14 европейски държави.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Смъртна присъда в Китай: Финансист е наказан за подкупи и двуженство
Смъртна присъда в Китай: Финансист е наказан за подкупи и двуженство
НАП отчете над 700 милиона лева повече събрани средства през 2020 година
НАП отчете над 700 милиона лева повече събрани средства през 2020 година