НОВИНИ

НАП отчете над 700 милиона лева повече събрани средства през 2020 година

Николай Минков
от Николай Минков
20:09, 05.01.2021 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

С над 1 милиард и 100 млн. лв. повече са постъпленията в НАП за 2020 спрямо предходната година, като събраните средства са с над 700 милиона лева над планираните. Това отчетоха от приходната агенция.

Фискална дисциплина и данъчна солидарност са причината за високата събираемост, обясняват от НАП. Според бизнеса това се дължи на изсветляване на икономиката, високия растеж преди кризата и запазване на ниските данъчни ставки. Резултатът:

Близо 25 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите. От тях само данъчните приходи възлизат на 14 млрд. лв.

Въпреки епидемията, бизнесът и гражданите са внасяли добросъвестно данъците и осигуровките, отчитат от приходната агенция.

"Виждаме една изключителна, така да я нарека, данъчна солидарност, защото човек би допуснал, че в условията на криза, на несигурност, отлагането на данъчните плащания ще е първото нещо, което да направи един бизнес. Всъщност това не е така. Нито бизнесът, нито гражданите са отлагали данъчните си плащания и виждаме една безпрецедентна данъчна солидарност, която показва едно желание за спазване на правилата", заяви Росен Бъчваров, комуникационен директор на НАП.

Не са се оправдали и апокалиптичните прогнози за срив на икономиката.

"Не всички бизнеси пострадаха, пряко и директно, от ковид епидемията. Независимо от това, че някои от тях бяха сериозно и дълбоко засегнати, то други, като например онлайн търговията, някои специфични други видове бизнеси, преживяха подем", допълни Бъчваров.

През 2020 година данъчните постъпления възлизат на общо 14 млрд. лв., като най-голям дял се пада на осигурителните вноски и ДДС. Наблюдава се ръст на приходите и от корпоративния данък.

"При кризисна година, година в която БВП спада и в която няма промяна в данъчните ставки, самият факт, че отчитаме повишаване на събираемостта, означава, че икономиката изсветлява", коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал.

Бизнесът предупреди, че позитивните резултати не отразяват реалната икономика.

"Повишаването на приходите от корпоративния данък през 2020 г. се дължат на високите печалби от 2019-а. Както и авансовите вноски, които са правени през 2020 г. Те се определят на база на печалбата от 2019-а. Този ефект няма да бъде наблюдаван през 2021 г., тъй като печалбите липсват", допълни Добрин Иванов.

А ръстът на приходите от ДДС и подоходните данъци обяснява така.

"Приходите от данъците върху доходите на физически лица също се повишават като абсолютен размер. Тук трябва да отчетем ръста на средната работна заплата за страната, която продължаваше да расте, въпреки кризата. И повишаване приходите от ДДС. Той пък се дължи на повишеното потребление, тъй като кризата беше основно в сектора на износа и производството, потреблението продължи своя ръст".

Като цяло се запазва се тенденцията за ръст на постъпленията в хазната, който за миналата година е около 5% спрямо предходната.

От ведомството на Кирил Ананиев очакват дефицитът за 2020-а да бъде 3,6 млрд. лв., вместо записаните в държавния бюджет 5,2 млрд., т.е значително по-малко за изминалата трудна за бизнеса година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ с екслузивни кадри от стрелбата по време на гонка в Пловдив
БНТ с екслузивни кадри от стрелбата по време на гонка в Пловдив
Кално свлачище край Петрич затвори пътя към четири села
Кално свлачище край Петрич затвори пътя към четири села