НОВИНИ

Бодлива тел по границите на Латвия и Полша заради мигрантския натиск

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:16, 05.09.2021
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: Архив
Слушай новината

Латвия обяви, че от този месец започва да издига временни заграждения по границата си с Беларус. Подобни мерки взеха Литва и Полша. Причината е в резкия скок на нелегалните имигранти от Близкия изток, които се опитват да проникнат през Беларус.

Бодлива тел в отговор на извънредната ситуация. Предвижда се временните заграждения с дължина 37 км да бъдат издигнати в критичните отсечки по границата на Латвия с Беларус, където са засечени най-много опити за преминаване на нелегални имигранти в последно време.

След въвеждане на извънредно положение в района на 10 август граничните служби са попречили на 850 души да проникнат нелегално в страната. 3500 нелегални имигранти са били засечени по полско-беларуската граница само за последния месец.

Полша също беше принудена да въведе извънредно положение заради безпрецедентната вълна от бежанци.

Въвеждането на извънредно положение несъмнено ще повиши сигурността в близост до границата между Полша и Беларус. Мярката на практика ще улесни работата на граничните служители и ще им позволи да се фокусират специално върху опазването на държавната граница, каза Катаржина Здановиц, говорител на Граничните сили.

От вътрешното министерство съобщиха, че мерките, които се обявяват за първи път от 1990 г., ще засегнат минимално местните жители в граничните райони. Провеждането на екскурзии, демонстрации и масови събития ще бъде забранено. Достъпът на журналисти ще бъде ограничен. Представители на организации, които действат на място, се опасяват, че няма да има кой да защити правата на мигрантите.

Европейският съюз обвинява президента на Беларус в използване на бежанци от Ирак и Афганистан, за да окаже натиск върху Брюксел заради санкциите, наложени на Минск.

Самият Лукашенко обяви, че страната му няма повече да ограничава мигрантския поток към страните от Европейския съюз, тъй като заради санкциите на Запада вече няма "нито пари, нито енергия" за това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МФК Спартак взе шеста поредна титла на България в плажния футбол
МФК Спартак взе шеста поредна титла на България в плажния футбол
Земеделци блокираха главен път заради унищожената от градушките реколта в Пловдивско
Земеделци блокираха главен път заради унищожената от градушките реколта в Пловдивско