НОВИНИ

Бойко Борисов: ЕС мобилизира пакет от над 3, 3 млрд. евро за здравните системи на Западните Балкани

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 06.05.2020
5760
Чете се за: 00:54 мин.
Балкани

Министър-председателят Бойко Борисов обобщи резултатите от срещата, проведена чрез видеоконферентна връзка, с фокус върху подкрепата на ЕС за Западните Балкани за справяне със здравните и икономически последици от COVID-19.

ЕС мобилизира много бързо пакет от над 3, 3 млрд. евро за здравните системи на Западните Балкани. Това гласи точка 3 от приетата декларация в Загреб. Всяка помощ е добра дошла, но това са 3,3 млрд. евро само за здравните системи на Западните Балкани, изтъкна премиерът Борисов.

Той добави, че за нуждите на социално-икономическото възстановяване на нашите партньори е отпуснат пакет от макрофинансова помощ в размер на 730 млн. евро и 1, 7 млрд. евро пакет от помощ от Европейската инвестиционна банка за проекти.

Това е огромна финансова инжекция за Западните Балкани, изтъкна Борисов.

Премиерът акцентира върху точка 9 от заключителната декларация.

Бойко Борисов - министър-председател: Много важна за България е точка 9, това е върховенството на закона, свободата на медиите, правовата държава, борбата с организираната престъпност, която беше приета - ЕС напълно подкрепя обещанието на партньорите от Западните Балкани към приобщаващо регионално сътрудничество и укрепване на добросъседските отношения, включително с държавите-членки на ЕС. Прилагане на двустранните споразумения, добросъседството и осезаеми резултати, включително споразумението от Преспа с Гърция и договорът за добросъседски отношения с България, остава важно в това отношение.

В началото на конференцията премиерът обяви, че за България европейската перспектива на страните от Западните Балкани е най-важният стимул за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в региона. А европейската подкрепа за справяне със здравните и икономическите последици от настъплението на коронавируса е повече от 3,3 милиарда евро.

Срещата беше организирана от Хърватското председателство на Съвета на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При повишаване на заболеваемостта ограничителните мерки ще бъдат върнати, заяви премиерът
При повишаване на заболеваемостта ограничителните мерки ще бъдат върнати, заяви премиерът
Паоло Джентилони: ЕС навлезе в най-дълбоката икономическа рецесия
Паоло Джентилони: ЕС навлезе в най-дълбоката икономическа рецесия