НОВИНИ

БАБХ проверява ресторантите за спазването на противоепидемичните мерки

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:12, 06.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

От днес заведенията, които имат маси на открито могат да работят. Те обаче трябва да спазват изискванията на здравното министерство. Дали това е така, провери екип на "По света и у нас" съвместно с инспектори от Агенцията по безопасност на храните и районната здравна инспекция.

Въпреки лошото време днес, повечето заведения по пешеходния булевард Витоша заработиха от сутринта.

Проверката ни на столичния булевард "Витоша" показа, че повечето от собствениците на заведенията не са наясно с разпоредбите на здравното министерство. Например заведението зад мен е изцяло остъклено, на практика то не е на открито и няма право да функционира, а както виждате вътре има и хора.

Според изискванията на здравните власти, могат да работят само заведения, които са изцяло открити или отговарят на определенията за тераса - тоест поне три открити страни. И така проверките започнаха.

Бистра Иванова, Българска агенция за безопасност на храните: Идеята е, че наистина щаба и министърът на здравеопазването са преценили, че рискът на открити пространства е по-малък, затова се разрешава да работите именно на терасите.

Захри Царачев, управител на заведение: С оглед на това, че ви предстои да отворите да видим какви условия сте създали, за да изпълните мерките, които са заложени в законоправните изисквания.

Освен това масите в заведенията трябва да са на не по-малко от метър и половина една от друга, а персоналът да е със защитни средства.

Захри Царачев, управител на заведение: Дезинфектанти, които са разположени на видими места, съответно и вътре, в тоалетните също са разположени. Персоналът е с маски, ръкавици, ако желаете може да видите къде са сложени нещата.

Проверка ще има и в кухните на заведенията, защото те дълго време не са работили. Общо на територията ще проверяват 20 екипа, които ежедневно ще следят както за безопасността на предлаганите храни, така и за спазването на епидемичните мерки.

Бистра Иванова, Българска агенция за безопасност на храните: Ако има груби нарушения, които крият сериозен риск за здравето на хората, няма гратисен период. Но за някакви детайли, например не е попълнен чек лист, но виждаме, че има дезинфектанти, че се извършва дезинфекция, че персонала следи за тези мерки, не виждаме причина веднага да се наложи санкция.

В случай че мерките се окажат неефективни, отново може да бъде затегната работата на заведенията предупредиха от регионалната здравна инспекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
70 български сезонни работници са блокирани на летище в Париж
70 български сезонни работници са блокирани на летище в Париж
Силите за специални операции отбелязаха 6 май
Силите за специални операции отбелязаха 6 май