НОВИНИ

Парадът на храбростта се върна в старопрестолната столица

Александър Марков
от Александър Марков
20:03, 06.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:59 мин.
У нас

За първи път в историята - Гергьовденският парад за Деня на храбростта се проведе не в София, а във Велико Търново.

С авиация, военноморски и специални сили военните спазиха традицията на 6 май, въпреки пандемията и карантината през последните месеци.

Обявявайки, че народ и армия винаги са били едно, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обеща: модернизацията на армията е необратима.

Въпреки пандемията, в по-малък мащаб, но все така блестящ - тази година парад се състоя.

Състоя се не на жълтите павета в София, а на изядения от зъбите на танковите вериги плац в Националния военен университет "Васил Левски", на полигона на Силите за специални операции в Црънча, в единствената ни изтребителна база "Граф Игнатиево" и ВМС във Варна.

В Националния военен университет парадът участваха курсанти с танкове и бронирани машини. В Црънча - Специалните сили с парашутни скокове. МиГ-29 летяха над Граф Игнатиево. Във Варна - Флотилията бойни и спомагателни кораби и специални отряди от авиобаза "Чайка".

Снимка: БГНЕС

За първи път от следосвобожденско време Гергьовденският парад се проведе във Велико Търново. Точно в 10:10 ч. вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов прие почетния строй на шест представителни блока курсанти.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Народ и армия винаги са били ведно и можем смело да заявим, че вече 1400 години българската държава съществува само и единствено благодарение на храбростта, всеотдайността и жертвоготовността на българския воин. Процесите на модернизацията, които започнаха преди няколко години, са необратими.
Двайсет артилерийски салюта отбелязаха армейския празник. В парада участваха стотици курсанти, бронирани машини и танкове Т-72.

Ген.-майор Михаил Попов, командир на Сухопътните сили: Следващата година в Сухопътни войски ще започне да постъпва нова екипировка, ново въоръжение, дай Боже, и нова техника.
Армията следи внимателно и процеса по борба с коронавируса.

Адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната: Не се наложи да действаме пряко в борбата с коронавируса, но поддържаме непрекъсната готовност да се включим, ако се наложи.

Снимка: БГНЕС


Курсантите изнесоха цялата организация на парада на плещите си, поставени под пълна карантина 40 дни.

Курсант-старшина Виктория Иванова, Национален военен университет "Васил Левски", Велико Търново: Дори малко повече от 40 дни, но за един военен е важно да може да се адаптира във всякаква ситуация.

Курсант старши сержант Никола Мерджанов, Национален военен университет "Васил Левски", Велико Търново: Здраво се тренира, командирите са тук да дават насоки как да си отстраняваме грешките, така че, когато стане време за парада, да сме перфектни.

Военновъздушните сили участваха с основните изтребители МиГ-29, към които скоро ще се присъедини Ф-16.

В акцията по евакуиране на катапултирал пилот участваха хеликоптерите Ми-24 и Кугър и самолетите Л39. А екипажът на изтребител МиГ-29 демонстрира висш пилотаж и сложни маневри на височина над 1200 метра.

Ген.-майор Цанко Стойков, командир на Военновъздушните сили: Новият боен самолет вече е в изпълнение на проект. Готвим се да изпратим първите летци за обучение. На следващия етап следва да бъдат класирани и изпратени инженерно-технически състав.

Финален акорд на парада сложи Шишмановият сигнал изпод майсторството на Военния духов оркестър към Военния университет, а от студиото на БНТ в София помагаше 4-годишният Пресиян, най-големият малък почитател на гвардейската музика.

Майор Николай Косев, диригент на Военния духов оркестър, Национален военен университет "Васил Левски", Велико Търново: Бих го поздравил него специално с празника, да дерзае, да си запази детските мечти и като порасне, да ни наследи на това поприще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи ден без КПП-та между областите
Първи ден без КПП-та между областите
Военноморските сили на България също отбелязаха Деня на храбростта
Военноморските сили на България също отбелязаха Деня на храбростта