НОВИНИ

Тръмп разпуска американския щаб за борба с коронавируса

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
13:00, 06.05.2020
Чете се за: 01:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп разпусна работната група за борба с коронавируса. Според американския президент, е време администрацията му да се фокусира върху възобновяването на икономиката. В интервю той призна, че не е изключено преждевременната отмяна на карантинните мерки, да доведе до скок в броя на заразените.

В продължение на повече от месец, работната група за борба с коронавируса към Белия дом ежедневно се събираше, за да обсъди развитието на пандемията.

До преди седмица, когато след предложението на президента Тръмп да се провери какъв би бил ефектът от инжектиране на дезинфектанти и последвалите критики и подигравки, брифингите бяха спрени.

Днес от администрацията съобщават, че е време работната група за COVID-19 да прекрати работа.

Според Доналд Тръмп - фокусът на Белия дом трябва да се пренасочи към възобновяване на икономиката.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Не можем да задържим страната ни затворена през следващите пет години. Ще бъдат ли засегнати някои хора? Да. Дали някои хора ще бъдат засегнати зле? Да. Но трябва да отворим страната.

На въпрос дали обявява "мисията за изпълнена" и дали вирусът е преборен, Тръмп беше категоричен - далеч не.

Авторитетният експерт по инфекциозни заболявания - д-р Антъни Фаучи, ще продължи да съветва президента по въпросите за здравеопазването. Самият той многократно е намеквал пред медиите, че не подкрепя ранното отпадане на мерките.

Тексас, Айова, Канзас и Минесота са само част от щатите, където икономиката се върна към обичайния си ритъм. Но според експерти, това е довело до скок на новите случаи на заразяване, а подобна картина ще се наблюдава в цялата страна, ако Белият дом неглижира сериозността на ситуацията.

В типичния си стил - без маска, но с предпазни очила, Доналд Тръмп посети фабрика за производство на предпазни средства в Аризона. А работниците го посрещнаха със силна рок-музика.

Жертвите отвъд Океана са повече от 70 000, заразените - над 1.2 млн., с което САЩ запазват мястото си на най-засегната държава в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
EК предвижда дълбока рецесия в ЕС и несигурно възстановяване след пандемията
EК предвижда дълбока рецесия в ЕС и несигурно възстановяване след пандемията
Ресторантите на открито отварят от днес, тръгват проверки на БАБХ и РЗИ
Ресторантите на открито отварят от днес, тръгват проверки на БАБХ и РЗИ