НОВИНИ

За първи път в историята домакин на Гергьовденския парад беше Велико Търново

Александър Марков
от Александър Марков
12:23, 06.05.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
Снимка:

Във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че въпреки пандемията - модернизацията на Българската армия няма да бъде спирана, а само забавена. Старата българска столица за първи път в историята ни е домакин на официалната част от Гергьовденския парад.

Парадът започна малко след 10ч. Иначе тържествата по случай празника започнаха преди това с водосвет на знамената на Националния военен университет, на който присъстваха министърът на отбраната, висши военни, както и курсантите на университета.

По време на самия парад Красимир Каракачанов прие почетния строй на курсантите, строени в 6 блока, поклони се на националното знаме и произнесе реч, в която заяви, че модернизацията на армията не е спряла, но заради коронавируса само ще бъде леко забавена. След това последва изпълнение на химна "20 артилерийски салюта" и бавно в продължение на няколко минути, 6-те представителни блока, както и строената техника се изнесоха от плаца.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Ще има забавяне, няма да има спиране. Чухо дори гласове на разни политици популистки, че трябва да спрем модернизацията на армията. Да вземем парите от отбраната и да ги дадем не знам си къде. Искам да им кажа на всички тях, на всички български военнослужещи. Модернизацията на българската армия не само няма да спре. Тя ще продължи и ще се задълбочи, защото това е необходимо. Хората, които сме ги облекли в униформа и сме им дали призванието да защитават българската армия трябва да имат модерно въоръжение и самочувствие.

Въпреки затруднените условия заради коронавируса и макар по-малкия мащаб традицията да има парад за 6 май и тази година беше спазена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заведенията в Русе останаха празни в първия ден след отварянето им
Заведенията в Русе останаха празни в първия ден след отварянето им
Силата на предизвикателството да бъдеш военен лекар
Силата на предизвикателството да бъдеш военен лекар