НОВИНИ

Силите за специални операции отбелязаха 6 май

Николай Минков
от Николай Минков
20:09, 06.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Силите за специални операции отбелязаха 6 май на полигона Црънча с демонстрация на бойните способности. Неочаквано премиерът Бойко Борисов избра Деня на храбростта, за да провери на място тяхната бойна, физическа и тактическа подготовка.

Парашутен десант от средна и пределно ниска височина. Инфилтриране във вражеска територия чрез бързо въже от хеликоптер. Прочистване на сгради, завладени от терористи. Освобождаване на заложници. Това е част от ежедневните тренировки на командосите, демонстриране днес в Деня на храбростта.

Командирът на специални сили обясни, че се е наложила реорганизация в подготовката на командосите заради коронавируса.

Ген. майор Явор Матеев - командир на Силите за специални операции: Така организирахме нашата дейност, че от формирование, рота и нагоре. Всички бяха разделени образно казано на 2 екипа, които работят, независимо и паралелно, по различен тип занятия, на различни учебни центрове. Така че в случай на зараза максимално да избегнем така неблагоприятните възможности да бъде карантиран личен състав.

За да провери нивото на подготовка на командосите на полигона Црънча, пристигна премиерът Бойко Борисов.

Специалните сили са единствените в армията, които използват 17 вида огнестрелни оръжия, като на година изстрелват над 300 хил. патрона. Поради тази причина нуждата от боеприпаси почти хронична.

Ген. майор Явор Матеев - командир на Силите за специални операции: Изпитваме трудности с тези патрони, защото всичко, които е било по складовете навремето е попривършило.

Премиерът изслуша проблемите на командосите и обеща подкрепа.

Бойко Борисов - министър-председател: Сега стрелят 150 хиляди искат още 150 хиляди, за да тренират. Пишеш 300, 300 хиляди ще имаш.

Премиерът разгледа проекта за новата база на командосите на полигона и припомни, че са отпуснати 6 млн. лв. за ново строителството й.

Бойко Борисов - министър-председател: За да можем следващия път като дойдем, това олюпеното да не го виждам. Тука ще бъде новата сграда. Парите са им осигурени.

Премиерът обясни, че въпреки липсата на приходи в бюджета средствата за армията не се пестят.

Бойко Борисов - министър-председател: Нито един разход не сме съкратили. Включително и за проектите на военните.

Той използва случая да честити празника и на всички, които са на първа линия.

Бойко Борисов - министър-председател: Това е ден на храбростта. Храбри бяха лекарите, пожарникарите, полицаите, социалните работници... Всички, които още работят и още дълго ще работят на първата линия.

За първи път на Гергьовден националният трибагреник не бе пренесен с вертолет, а от парашутист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ проверява ресторантите за спазването на противоепидемичните мерки
БАБХ проверява ресторантите за спазването на противоепидемичните мерки
Цивилни прекъснаха демонстрациите на спецчастите в Црънча
Цивилни прекъснаха демонстрациите на спецчастите в Црънча