This is a modal window.
И заведенията край морето днес отвориха врати, а Агенцията по безопасност на храните и здравните инспекции ще проверяват стриктно и там - дали има разстояние между масите и дали персоналът е снабден с маски, шлемове и дезинфектанти.
Близо 50% процента от заведенията и ресторантите по Крайбрежната алея във Варна отвориха в първия работен ден за тях след въвеждане на извънредното положение. Другите все още се подготвят да отворят врати, тъй като се налага да направят ремонти, но това е трудно изпълнимо към момента, защото през последните близо два месеца нямат приходи.
Въпреки дъждовното и мрачно време през днешния ден, клиенти не липсваха. Персоналът, който ги обслужва, е снабден с предпазни маски и шлемове, а след всеки клиент се дезинфекцира. По отношение на мярката отстоянието от метър и половина между масите, също няма проблем. Ето какви са проблемите на собствениците на заведенията в морския град.
След близо два месеца на изолация, дъждът не уплаши варненци да изпият първото си кафе на плажа, близо до морето.
- За мен най-важното нещо е да дишаме чист въздух, да сме на слънце, а това, че затвориха парковете за мен беше голяма грешка.
- Трябваше малко по-рано да отворят заведенията и Морската градина, понеже така хората се чувстват свободни, не толкова, като затворници.
Това заведение на плажа във Варна е сред първите, които отвори врати за клиенти. Един от проблемите пред собствениците е набирането на нов персонал, защото предишните работници са били съкратени заради кризата.
Георги Киров, управител на заведение на плажа: Поне за първия ден имаме една сервитьорка и един барман, двама и се надяваме да съберем по-голям екип. Трудно е. Притеснителна е все още ситуацията.
Заведенията на плажа работят при спазване на мерките, но когато се покачат градусите през лятото, персоналът ще изпита трудности.
Георги Киров, управител на заведение на плажа: Можете ли да си представите сервитьор на 40 градуса температура или в кухнята с маски или шлемове, когато се готви. Нещо ново за бранша. Тези мерки така или иначе ги изпълняваме. Всяка маса се дезинфекцира или се почиства след всеки гост.
Заведенията и ресторантите не е необходимо да уведомяват Агенцията по безопасност на храните, че ще започнат отново да работят.
Д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Варна: Нашите служители ще вървят целево по заведенията и ще установяват дали се изпълняват указанията във всеки случай индивидуално, защото всеки един обект е сам за себе си.
От бранша настояха антикризисните мерки на държавата да продължават за по-дълъг период, за да може бизнесът да стъпи на крака и да започне да внася дължимите данъци към хазната.
Автор: Петър Дойкински