НОВИНИ

Заведенията край морето отвориха врати

bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 06.05.2020
Чете се за: 01:30 мин.

И заведенията край морето днес отвориха врати, а Агенцията по безопасност на храните и здравните инспекции ще проверяват стриктно и там - дали има разстояние между масите и дали персоналът е снабден с маски, шлемове и дезинфектанти.

Близо 50% процента от заведенията и ресторантите по Крайбрежната алея във Варна отвориха в първия работен ден за тях след въвеждане на извънредното положение. Другите все още се подготвят да отворят врати, тъй като се налага да направят ремонти, но това е трудно изпълнимо към момента, защото през последните близо два месеца нямат приходи.

Въпреки дъждовното и мрачно време през днешния ден, клиенти не липсваха. Персоналът, който ги обслужва, е снабден с предпазни маски и шлемове, а след всеки клиент се дезинфекцира. По отношение на мярката отстоянието от метър и половина между масите, също няма проблем. Ето какви са проблемите на собствениците на заведенията в морския град.

След близо два месеца на изолация, дъждът не уплаши варненци да изпият първото си кафе на плажа, близо до морето.

- За мен най-важното нещо е да дишаме чист въздух, да сме на слънце, а това, че затвориха парковете за мен беше голяма грешка.

- Трябваше малко по-рано да отворят заведенията и Морската градина, понеже така хората се чувстват свободни, не толкова, като затворници.

Това заведение на плажа във Варна е сред първите, които отвори врати за клиенти. Един от проблемите пред собствениците е набирането на нов персонал, защото предишните работници са били съкратени заради кризата.

Георги Киров, управител на заведение на плажа: Поне за първия ден имаме една сервитьорка и един барман, двама и се надяваме да съберем по-голям екип. Трудно е. Притеснителна е все още ситуацията.

Заведенията на плажа работят при спазване на мерките, но когато се покачат градусите през лятото, персоналът ще изпита трудности.

Георги Киров, управител на заведение на плажа: Можете ли да си представите сервитьор на 40 градуса температура или в кухнята с маски или шлемове, когато се готви. Нещо ново за бранша. Тези мерки така или иначе ги изпълняваме. Всяка маса се дезинфекцира или се почиства след всеки гост.

Заведенията и ресторантите не е необходимо да уведомяват Агенцията по безопасност на храните, че ще започнат отново да работят.

Д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Варна: Нашите служители ще вървят целево по заведенията и ще установяват дали се изпълняват указанията във всеки случай индивидуално, защото всеки един обект е сам за себе си.

От бранша настояха антикризисните мерки на държавата да продължават за по-дълъг период, за да може бизнесът да стъпи на крака и да започне да внася дължимите данъци към хазната.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски се нуждае спешно от 1,5 милиона лева
Левски се нуждае спешно от 1,5 милиона лева
Испания удължи извънредното положение до 25 май
Испания удължи извънредното положение до 25 май