ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

 

Заведенията край морето отвориха врати

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:30 мин.
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      И заведенията край морето днес отвориха врати, а Агенцията по безопасност на храните и здравните инспекции ще проверяват стриктно и там - дали има разстояние между масите и дали персоналът е снабден с маски, шлемове и дезинфектанти.

      Близо 50% процента от заведенията и ресторантите по Крайбрежната алея във Варна отвориха в първия работен ден за тях след въвеждане на извънредното положение. Другите все още се подготвят да отворят врати, тъй като се налага да направят ремонти, но това е трудно изпълнимо към момента, защото през последните близо два месеца нямат приходи.

      Въпреки дъждовното и мрачно време през днешния ден, клиенти не липсваха. Персоналът, който ги обслужва, е снабден с предпазни маски и шлемове, а след всеки клиент се дезинфекцира. По отношение на мярката отстоянието от метър и половина между масите, също няма проблем. Ето какви са проблемите на собствениците на заведенията в морския град.

      След близо два месеца на изолация, дъждът не уплаши варненци да изпият първото си кафе на плажа, близо до морето.

      - За мен най-важното нещо е да дишаме чист въздух, да сме на слънце, а това, че затвориха парковете за мен беше голяма грешка.

      - Трябваше малко по-рано да отворят заведенията и Морската градина, понеже така хората се чувстват свободни, не толкова, като затворници.

      Това заведение на плажа във Варна е сред първите, които отвори врати за клиенти. Един от проблемите пред собствениците е набирането на нов персонал, защото предишните работници са били съкратени заради кризата.

      Георги Киров, управител на заведение на плажа: Поне за първия ден имаме една сервитьорка и един барман, двама и се надяваме да съберем по-голям екип. Трудно е. Притеснителна е все още ситуацията.

      Заведенията на плажа работят при спазване на мерките, но когато се покачат градусите през лятото, персоналът ще изпита трудности.

      Георги Киров, управител на заведение на плажа: Можете ли да си представите сервитьор на 40 градуса температура или в кухнята с маски или шлемове, когато се готви. Нещо ново за бранша. Тези мерки така или иначе ги изпълняваме. Всяка маса се дезинфекцира или се почиства след всеки гост.

      Заведенията и ресторантите не е необходимо да уведомяват Агенцията по безопасност на храните, че ще започнат отново да работят.

      Д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Варна: Нашите служители ще вървят целево по заведенията и ще установяват дали се изпълняват указанията във всеки случай индивидуално, защото всеки един обект е сам за себе си.

      От бранша настояха антикризисните мерки на държавата да продължават за по-дълъг период, за да може бизнесът да стъпи на крака и да започне да внася дължимите данъци към хазната.

      Автор: Петър Дойкински

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?