НОВИНИ

Борис Касабов и Николай Александров: Конгресът на БФС беше стерилен (ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ
11:56, 17.03.2024
Чете се за: 04:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Спортните журналисти Борис Касабов и Николай Александров бяха специални гости в предаването "Денят започва с Георги Любенов", в което двамата обсъдиха изминалия Конгрес на Българския футболен съюз (БФС), избора на Георги Иванов за президент на централата, както и бъдещето на родния футбол.

И двамата изразиха категорична позиция, че Общото събрание на БФС е преминало "стерилно", като основното събитие са били единствено изборите за нов ръководител.

"На този Конгрес не се случиха много неща освен избора на Георги Иванов. Нямаше спорове, нямаше дискусии. Получи се едно стерилно събитие, на което просто беше избран новият президент", започна Александров.

"Не очаквах да има такава разлика в гласовете между първия и втория. Приех със задоволство избора на Георги Иванов, защото не криех, че исках той да спечели. Познавам го от много време и знам, че когато се захване с нещо, го преследва докрай. Убеден съм, че ако не се справи, той сам ще си тръгне. Иначе се присъединявам към Ники, че Конгресът беше стерилен. Той беше възможност за всички да обсъдят проблемите в българския футбол", продължи Касабов.

Дългогодишните спортни журналисти обърнаха още внимание и на грешките, допуснати от основния кандидат на Георги Иванов в президентската надпреварата - Димитър Бербатов.

"Когато отмина всичко, могат да се намерят някои грешки в екипа на Бербатов. Той подходи по по-европейски начин, а така не се взима властта в българския футбол. Нека и да не забравяме, че Бербатов организира и един Конгрес, след който бяха изключени много клубове, които вероятно сега щяха да гласуват за него. Според мен той и екипът му малко подцениха ситуацията", заяви Николай Александров.

"Екипът на Бербатов е съставен от хора, които ние всички уважаваме и обичаме заради кариерите им като футболисти. Тук обаче трябва да се отбележи, че на предишния Конгрес Боби Михайлов спечели със само 11 гласа разлика, а тук тя беше много по-голяма и това трябва да говори нещо. За мен имаше подценяване на личността Георги Иванов. Да, Бербатов, Мартин и Стилиян са много популярни в Европа, но в България Иванов е много по-разпознаваем и освен това е запознат с българския футбол", допълни Борис Касабов.

Двамата споделиха още и своите очаквания за бъдещето на българския футбол, като изразиха разнопосочни мнения.

"Аз съм песимист, защото системата за пореден път показа, че е непробиваема. За мен Георги Иванов беше част от това управление в последните две-три години, което докара футболът в България до такова ниско ниво. Един от основните проблеми е начинът, по който се избра президентът на БФС. Пълно е с нефункциониращи клубове, чиито гласове са равнопоставени на тези на грандовете от елита. Това трябва да се промени. За мен изборът на Георги Иванов бе част от някаква схема, свързана с Боби Михайлов. В едно от последните си интервюта пред БНТ той каза, че си готви наследник и според мен това е Иванов", смята Александров.

"Аз не считам, че Георги Иванов е човек от статуквото. Да, той работи в БФС като технически директор вече две години, но никога не е бил част от Изпълкома. Аз съм сигурен и се надявам, че промените ще започнат, защото за тях е нужно време. Съгласен съм с Ники, че не е възможно ЦСКА, Левски и Лудогорец да имат само по един глас при положение, че те са такива рупори на българския футбол. Изборът на Георги Иванов не е бил "купен". Нека да не забравяме, че и много от хората гласуват по симпатии. Аз съм оптимист за бъдещето", завърши Касабов.

Целия разговор гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха барелеф на отец Александър Чъкърък в Одрин
Откриха барелеф на отец Александър Чъкърък в Одрин
Йотова за мандата: Надявам се да получим списък с отговорни и грамотни хора за МС
Йотова за мандата: Надявам се да получим списък с отговорни и грамотни хора за МС