НОВИНИ

Борислав Михайлов подаде оставка като президент на БФС (ВИДЕО)

Изпълкомът на БФС насрочва дата за извънреден Конгрес през 2024

Борислав Михайлов
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
13:50, 27.11.2023
8933
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Борислав Михайлов подаде оставката си като президент на Българския футболен съюз (БФС).

"Откакто се завърнах начело на БФС, всички участници в процеса понесоха огромни критики. Да, националният отбор не се представи на ниво. Всичко останало, което е зависело от мен, е било изпълнено. Подавам оставка, няма да отговарям на въпроси. Нито един клуб не ми иска оставката, а мен ме избират клубовете. Само през медиите се искат оставки", каза Михайлов пред репортерите.

Временно функциите на президент на БФС ще изпълнява Михаил Касабов, след като вицепрезидентът Емил Костадинов е отказал да заеме поста. На 6 декември ще се проведе ново заседание на Изпълкома, на което ще бъде насрочена дата за конгрес, на който да бъде избран нов президент.

"БФС разви система за развитие на млади таланти, която ще бъде представена през декември. Инвестирахме в това българското първенство да е максимално ефективно. Организационната структура на БФС бе подобрена, осъществихме дигитализация, над 30% е увеличението на тв правата, изградихме 19 терена, до края на годината ще бъдат открити още три. Щяхме да направим още повече, ако не се бяхме превърнали в отдушник. Това са факти, а срещу тях никой няма да каже нищо. Горд съм с моя екип и им благодаря за усърдната работа в тази ненормална обстановка", каза Борислав Михайлов.

Изпълнителният директор на централата Борислав Попов хвърли повече светлина относно случилото се на заседанието.

„На заседанието се реши, поради подадената оставка от г-н Михайлов, която е основание за свикване на предсрочен изборен Конгрес, да се свика ново заседание на Изпълнителния комитет на 6 декември, на която да бъдат приети покана за Конгрес, място, дата и да се стартира подготовка за нов Конгрес – технологичното време е минимум два месеца. Изпълнителният комитет не може да приеме оставка. Временно управляващ ще бъде Михаил Касабов. Има Изпълком, който е вписан в Търговския регистър, той ще бъде поканен. Нямам представа кои са заместниците на Михайлов, които той подготвя. Изпълкомът, който ще приеме валидна покана, ще бъде свикан на 6 декември. Аз съм назначен, не мога да кажа дали някой друг ще подаде оставка. Ние ще си свършим работата от гледна точка на Устава, за да може да бъде по-спокоен следващият Изпълком. На извънреден изборен Конгрес ще се приемат всякакви кандидатури. В момента, в който бъде обявена датата на следващия Конгрес, ще бъдат подавани и кандидатури за нов президент“, каза Попов, който не разясни какво ще стане, ако първа точка от дневния ред на Конгреса бъде гласуването на оставката на Михайлов и тя не бъде приета.

Очаква се извънредният изборен Конгрес да се проведе в средата на март и да бъде изборен. Все още обаче остават въпросителни относно това доколко ще е легитимно свикването на Конгрес, тъй като към днешна дата в Търговския регистър е вписан старият Изпълком на БФС.

Вижте повече във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселин Балевски: Оставката на Борислав Михайлов ще бъде приета
Веселин Балевски: Оставката на Борислав Михайлов ще бъде приета
Красотата на България: Село Ковачевица (Снимки)
Красотата на България: Село Ковачевица (Снимки)