НОВИНИ

Президентът даде началото на 21-вото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа"

bnt avatar logo
от БНТ
13:05, 27.11.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

От Бургас беше дадено началото на 21-ото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", която се провежда под патронажа на президента. Инициативата е в подкрепа на деца, нуждаещи се от диагностика, лечение и рехабилитация. На церемонията по откриването на кампанията беше направен и отчет за свършеното през изминалата година.

Повече информация за кампанията може да се намери на сайта bgkoleda.bg.

С надеждата да се върнат детските усмивка в хиляди български семейства започна инициативата "Българската Коледа". Благодарение на дарители от цялата страна, за 2023 г. инициативата е събрала над 3,5 млн. лева.

"Българската Коледа, нека е ясно, не изземва и не ограничава отговорността на държавата, но с течение на времето тя се превърна в един морален еталон и коректив на институциите, защото ясно доказа, че може да се постига много повече, с много по-малки средства", каза президентът Румен Радев.

"Българската Коледа" е подпомогнала 582 деца с тежки хронични заболявания. Сред тях е 14-годишният Димитър Петров, който страда от мускулна дистрофия на Дюшен.

"Българската Коледа" ни помогна със закупуването на хормон на растежа, от който той се нуждае. Тази година за пръв път се обърнахме към нея, тъй като няма как да стане по Здравна каса, това беше единственият шанс", сподели майка му Татяна Петрова.

А малкият Митко вече чертае планове за своето бъдеще.

"Уча компютърна графика и фотография"

БНТ: Какво е твоето желание за Коледа?

– Здраве.

Снимки: БТА

Освен пряко на стотици деца, инициативата е помогнала за изминалата година и на 25 лечебни заведения със закупуването на модерна апаратура.

"От 2006 г., почти всяка година, при нас постъпва апаратура", каза д-р Стилияна Томова, началник на отделението по неонатология в УМБАЛ-Бургас.

Тази година кампанията е под надслов "Дари надежда на дете в беда" и е в подкрепа на детската хирургия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция спечели Детската Евровизия 2023
Франция спечели Детската Евровизия 2023
Частично бедствено положение обявиха в община Враца
Частично бедствено положение обявиха в община Враца