НОВИНИ

Как е бил освободен похитеният край бреговете на Йемен танкер "Сентръл парк"

bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 27.11.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Танкерът "Сентрал парк" беше похитен в неделя, край бреговете на Йемен. Плавателният съд е бил заплашван от йеменските хути, че ще бъде атакуван, ако не се отклони към пристанище Ходейда. Корабът плава под либерийски флаг. Управлява се от компанията Zodiac Maritime, със седалище в Лондон. Собственост е на израелска фамилия. На борда на "Сентрал парк" има двама български моряци.

Въоръжените похитителите са се качили на кораба в неделя сутринта. Те обаче не са останали незабелязани от екипажа и той е успял да се скрие в т. нар. цитадела, а капитанът е подал сигнал за случващото се. На сигнала е отговорил американски военен кораб, който е бил в района. Все още няма официална информация какво точно се е случило. Знае се, че танкерът е освободен.

По непотвърдена информация нападателите за заловени. Всичките 22-ма моряци са добре. Сред тях има двама българи. Това са първият механик и един от помпиерите. Корабът е управляван от турски капитан. Екипажът е многонационален, на борда му има руснаци, виетнамци, индийци и филипинци.

Танкерът е натоварен с фосфорна киселина и е плавал от Египет към Индия. След подобна екстремна ситуация на моряците вероятно ще бъде предложена смяна. Това е второто нападение с цел отвличане на кораб в Червено море. Седмица по-рано беше похитен корабът "Galaxy Leader", който все още е в плен на йеменските хути.

Това не е първият опит за похищение на кораб на "Зодиак". В края на 2009 година сомалийски пирати отвлякоха друг плавателен съд на компанията "Сейнт Джеймс парк", с 5-ма български моряци на борда. Корабът беше в плен 4 месеца и половина и беше освободен след плащането на откуп.

Вижте повече в прякото включване на Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев не изключи да наложи вето на Закона за държавния бюджет
Румен Радев не изключи да наложи вето на Закона за държавния бюджет
ОИК-Варна трябва да преразгледа решението, с което обявява състава на Общинския съвет
ОИК-Варна трябва да преразгледа решението, с което обявява състава на Общинския съвет