НОВИНИ

Кораб с българи на борда е отвлечен в Червено море

Единият от българите е капитанът, съобщиха от МВР за БНТ

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:26, 19.11.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
танкер
Снимка: БТА
Слушай новината

Кораб с българи в екипажа е отвлечен в Червено море, съобщиха от службата на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Българите на борда са двама, единият е капитанът, потвърдиха за БНТ от вътрешното министерство.

От Министерството на външните работи съобщиха за "По света и у нас", че проверяват информацията. Според Тел Авив плавателният съд е с 25-членен екипаж - граждани на България, Украйна, Филипините и Мексико.

Като отговорни за похищението се посочват членове на племето хути в Йемен, които са подкрепяни от Иран. Корабът е собственост на британска компания, частично притежавана от израелския магнат Ейбрахъм Унгар, известен като Рами. Плавателният съд е взет на лизинг от японска компания.

Отвлечен е в южната част на Червено море. От офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху определиха инцидента като "ирански терористичен акт" и предупредиха, че ще има последствия за сигурността на мореплаването.

Хутите, съюзници на Техеран, атакуват с далокообхватни ракети и дронове Израел в солидарност с палестинската групировка Хамас. Миналата седмица лидерът им предупреди, че предстоят още атаки срещу Израел и че предстоят нападения срещу израелски кораби в Червено море и протока Баб Ал Мандеб.

Хутите не са поели отговорност за отвлечения кораб, но по-рано днес техен говорител заяви, че всички кораби - собственост или опериращи под израелски флаг, са мишена. Не се съобщава името на отвлечения плавателен съд, но от Тел Авив уверяват, че на борда му няма израелски граждани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови искри в некоалицията - ГЕРБ отново с критики към бюджета, според ПП няма проблеми
Нови искри в некоалицията - ГЕРБ отново с критики към бюджета, според ПП няма проблеми
Учениците във Варна ще учат онлайн в понеделник, детските градини и яслите ще бъдат отворени
Учениците във Варна ще учат онлайн в понеделник, детските градини и яслите ще бъдат отворени