НОВИНИ

Борислав Сандов: Коалицията трябва да намери път напред, сега не е време за избори

bnt avatar logo
от БНТ
09:27, 16.04.2022
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Коалицията е разклатена от външни и кадрови въпроси, което не трябва да се случва във време на кризи, през каквото преминава страната ни в момента. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

"Със сигурност е важно да седнем на масата и да обсъдим въпросите в по-мащабен план. Да анализираме по-добре процесите, да успокоим топката и да намерим пътищата напред, защото сега едно сътресение и една политическа криза със сигурност няма да се отрази добре за държавата. В тази несигурност, е добре да имаме по-стабилна, по-предвидима и по-сигурна среда", каза Сандов.

Той потвърди тезата на Христо Иванов от "Демократична България", че едни нови избори биха осигурили поле на руското влияние у нас.

Христо Иванов: Избори сега биха тласнали страната в неочаквана посока

По думите му у нас властва дезинформация, подклаждана от външни фактори и има достатъчно данни, че хора, подпомагани от Кремъл, са се инфилтрирали в социалните мрежи и в някои медии.

"Възможно е проруски партии да вземат превес на изборите и целия дебат да се измести - вместо по истинските политики, ще има противопоставяне по линия позицията за войната в Украйна. Русия и Кремъл са оказвали вече влияние на изборите в САЩ и във Великобритания, така че какво остава за България. Нови избори със сигурност няма да са от полза за демокрацията. Путин няма как лично да спечели изборите у нас, но ще спечели това, което търси - несигурност в региона", каза Сандов.

Борислав Сандов коментира заявлението на Корнелия Нинова, че няма да подпише разрешително за предоставяне на военна помощ към Украйна така:

Нинова: Ако НС реши да предоставим оръжие на Украйна, няма да подпиша - ако искат, да ме сменят!

"Не е толкова лесно и не е толкова опростена тази задача. Тук ние не трябва да говорим в рамките на конкретни личности, а за политики и за бъдещето на страната ни. Ето - госпожа Нинова също е жертва на тази вълна от дезинформация, която твърде дълго нагнетява тезата, че ако България помогне с оръжие на Украйна, това би я въвлякло във войната. А виждаме, че много други държави го правят и това не ги въвлича във войната. В момента, в който един народ е жертва на инвазия, е редно да помогнем. Освен това трябва да оценим дали действията на Русия в Украйна не носят риск за целия регион", каза Сандов.

Според министъра на околната среда и водите енергийната криза, провокирана от войната в Украйна, работи в полза на зелената сделка и преминаването на България към независими и чисти източници на енергия. Въглищните централи биха могли да се ползват през зимата, когато страната ни има нужда от повече енергия. През останалото време потреблението на ток у нас би могло да се задоволява от АЕЦ "Козлодуй", енергията, получена от възобновяеми енергийни източници и газ от алтернативните трасета. За целта е нужно да се изградят техническите съоръжения, за което много може да помогнат средствата от Плана за възстановяване и устойчивост.

Войната в Украйна има пряко отношение към екологията в региона като съществуват рискове за нефтено или химическо замърсяване на Черно море, изтъкна Борислав Сандов. Затова от екоминистерството започват извънреден мониторинг на качеството на водата. За целта ще ползват плавателни съдове на "Гранична полиция".

Най-големият риск остава радиационно замърсяване в случай на авария в някоя от украинските централи или употреба на ядрено оръжие. Според Борислав Сандов обаче, последното е много малко вероятно.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Честваме волята на първите ни държавници управлението да бъде ограничавано от справедливи закони
Радев: Честваме волята на първите ни държавници управлението да бъде ограничавано от справедливи закони
Пеликанс и Хоукс са последните два участника в плейофите на НБА
Пеликанс и Хоукс са последните два участника в плейофите на НБА