НОВИНИ

Борисов: Едно голямо "Извинявай" може да ни върне на масата

Очаквам извинение за епитетите и обидите, каза Мария Габриел

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 20.03.2024
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Очаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си позволила нищо подобно. Така и ще продължи. Очаквам извинение, защото не съм нарушила Конституцията. Указът е издаден за назначаване на министър-председател. По отношение на министрите напомням, че всички министри, които и сега са такива в макар и в оставка, са поели ангажимент преди 9 месеца за период от 18 месеца. Това е тяхно право да си подадат отвод, но в този момент това може да бъде изтълкувано по различен начин. Продължавам да вярвам, че България има нужда от правителство, страната има нужда от стабилност, имаме нужда от правителство на споделена отговорност. В него двамата партньори - ГЕРБ-СДС И ПП-ДБ, да бъдат равнопоставени. Работи се в екип, на който имаш доверие и аз смятам, че сега е моментът, в който всички трябва да продължим да показваме своята отговорност пред България", заяви на брифинг в парламента Мария Габриел.

"Още преди месец с господин Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета", отбеляза Борисов.

По думите му от ГЕРБ-СДС са склонни да продължат преговорите.

"Първото, което може да ни върне на масата на преговорите, е едно голямо "Извинявай". Призовавам ПП-ДБ да се извинят и на ГЕРБ, преди всичко на Мария Габриел", подчерта Борисов.

"Казахме, че сме готови да ротираме само премиера и вицепремиера, като Николай Денков получава поста на вицепремиер по европейските въпроси. След това колегите от ПП-ДБ казаха "Нас министрите не ни интересуват". Единственият спор беше относно министър Тагарев. От всичките тези преговори знаем, че от тх самите, че много желаят да са министри, снощи разбираме, че не искат. Този преговорен екип беше направен, за да се случат нещата, а не да се бламират. Николай Денков подаде оставка без да ни питат. Не вкарваме днес точката за гласуване, може да бъде разпределена чак в петък, ето ви 7 дни. Каква равнопоставеност и споделена отговорност има, като зад тях застанаха 11 министри от 19", коментира Борисов.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Заяви, че не е адвокат на ДПС и не иска да коментира дружбата на ПП-ДБ с ДПС.

"Само ви уверявам, че тя е много по-голяма, отколкото нашата дружба. Ние с ДПС воюваме в смесените райони. Конституционно мнозинство можеше да се получи само между трите партии - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Винаги съм казвал, че подкрепям конституционната реформа на Христо Иванов", уточни Борисов.

Уточни, че щом тези министри не искат, в следващ кабинет няма да са министри.

"Не искам лидерска среща, защото те се държат невъзпитано. Мария Габриел и вчера каза, и днес го каза - искаме да има правителство. Въпросът е как и двете страни могат да вземат такъв завой след изказаното от тях", каза още Борисов и подчерта, че дали ще се търсят нови министри зависи от извинението и отказа от това, което ПП-ДБ са направили вчера.

"Проектокабинетът, който беше представен пред президента, е съгласуван с ПП-ДБ с всичко, което е в него", каза още лидерът на ГЕРБ.

Вчера Мария Габриел върна изпълнения мандат за кабинет на президента Румен Радев. Оказа се, че папката, която вече е в ръцете на президента няма одобрение на ПП-ДБ и на предложените от квотата им за министри.

Малко след 16 часа вчера в президентството се яви само преговорният екип на ГЕРБ-СДС, а по-късно се оказа се, че предложението за състава на Министерския съвет е само тяхно.

Междувременно обаче президентът вече е подписал указ и така е дадена зелена светлина за гласуването на този състав на Министерския съвет в парламента. Това вероятно ще стане още утре.

Ситуацията е без аналог в българската политическа история и сега въпросът е какви могат да бъдат ходовете оттук нататък.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Иванов-Аоияма допусна още едно поражение в Осака
Даниел Иванов-Аоияма допусна още едно поражение в Осака
Нургюл Салимова с нов успех на турнира в Рейкявик
Нургюл Салимова с нов успех на турнира в Рейкявик