НОВИНИ

Мария Габриел предложи кабинет, ПП-ДБ отказват да участват в него (ОБЗОР)

Разглоби ли се сглобката - отново няма яснота

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:45, 19.03.2024
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Слушай новината

Безпрецедентно - съдържанието на папката с изпълнения мандат за кабинет с премиер Мария Габриел, която вече е в ръцете на президента няма одобрението на ПП-ДБ и на предложените от квотата им за министри.

Малко след 16 часа днес в президентството се яви само преговорният екип на ГЕРБ-СДС, а по-късно се оказа се, че предложението за състава на Министерския съвет е само тяхно.

Междувременно обаче президентът вече е подписал указ и така е дадена зелена светлина за гласуването на този състав на Министерския съвет в парламента. Това вероятно ще стане още утре.

Ситуацията е без аналог в българската политическа история и сега въпросът е какви могат да бъдат ходовете оттук нататък.

28 часа след като Мария Габриел получи първия мандат, тя се върна на "Дондуков" 2 и представи структура и състав на правителство.

Сред новите имена в досегашния кабинет има 4 ярки политически предложения от ГЕРБ. Христо Гаджев е предложен за министър на отбраната на мястото на Тодор Тагарев. Жечо Станков - на енергетиката, на мястото на Румен Радев. Действащият председател на парламента Росен Желязков е предложен за министър на иновациите - вместо Милена Стойчева. Ивелина Василева е предложението за министър на екологията на мястото на сегашния Юлиан Попов.

И още две промени - начело на министерството на електронното управление е предложен Валентин Мундров, който досега беше заместник-министър. За министър на здравеопазването е предложена Катя Панева, номинация на ПП-ДБ. Тя сменя Христо Хинков, който отдавна обяви, че се оттегля от поста си.

Пред президента Мария Габриел се мотивира, че България не може да бъде изправена пред избори отново, а има нужда от редовно правитилство.

"Искам да споделя, че по време на преговорите стана ясно, че имаме споразумение, в което ние от ГЕРБ и ПП различия по отношение на реформите в съдебната система, регулаторите и корупцията няма. Приоритетите на българските граждани са също толкова важни, колкото и тези теми. Осъзнавам колко голяма е отговорността пред мен и колко важно е да има стабилно правителство. Затова връщам мандата изпълнен".

Президентът Румен Радев отговори, че веднага ще придвижи указа към парламента - това стана факт около час след срещата му с ГЕРБ-СДС.

Пред медиите Рая Назарян от ГЕРБ-СДС каза , че вчера Христо Иванов е одобрил споразумението, но единственият, който го е подписал, е Мария Габриел.

Отговорът на ПП-ДБ дойде малко след 18 часа - коалицията бламира предложения състав на Министерски съвет, тъй като не бил съгласуван с тях. Премиерът в оставка Николай Денков обяви, че голяма част от предложените министри не са били съгласни да бъдат номинирани, както и че съгласие по текст за споразумение няма.

"Не малка част от номинираните министри не са давали съгласието си да участват в подобен кабинет, включително и аз никога не съм се съгласявал да участвам в кабинет с подобен състав. При това положение аз съм подготовил декларация, в която заявявам, че не искам да бъда номиниран в този състав на МС", заяви Денков.

ПП-ДБ оттеглиха доверието си от Мария Габриел и ГЕРБ-СДС.

"Тя днес показа, че няма качества да бъде премиер. За да бъдеш премиер, трябва да имаш базов интегритет. Трябва да имаш смелост, лидерски умения и да не се навеждаш. Жал ми е за нея. За господин Борисов ме е срам, защото всичките тези дни той не се появи нито веднъж да преговаря с нас. Не вдигаше телефоните. Той използва 4 жени, криейки се зад тях", каза Кирил Петков.

От ПП-ДБ се обърнаха с апел към президента - да изтегли указа, и към председателя на парламента - да не го подлага на гласуване.

"Г-н президент, половината от посочените кандидати не са давали съгласие за това. Има риск да нарушите Конституцията, оттеглете си указа", каза Атанас Атанасов.

ПП-ДБ частично повдигнаха завесата за причината, довела до разрива в отношенията с ГЕРБ-СДС. Асен Василев определи Мария Габриел като "част от проблема, най новото и красивото лице на мафията".

"Най-накрая господин Борисов и господин Пеевски успяха да взривят всичко. Той не може да допусне органите на съдебната власт", заяви Христо Иванов.

Наблюдаваме тежко нарушение на Конституцията, коментира правосъдният министър в оставка Атанас Славов.

"Връщането на мандата без съгласието на министри е тежко нарушение на Конституцията".

Останалите министри на коалицията, включително и тези, които не са участвали досега в кабинета също декларираха отказ.

От ПП-ДБ подчертаха, че името на Тодор Тагарев не е било обсъждано нито веднъж в преговорите.

Репортери: Вера Александрова, Виктор Борисов
Снимки: Десислава Кулелиева, БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина бившият хокеен национал на Беларус Константин Колцов
Почина бившият хокеен национал на Беларус Константин Колцов
Българският национален отбор по баскетбол до 16 г. отново ще се събере на кратък лагер в Шумен
Българският национален отбор по баскетбол до 16 г. отново ще се събере на кратък лагер в Шумен