НОВИНИ

ПП-ДБ към Радев: Оттеглете указа си

Свидетели сме на безпрецедентна подмяна в българската политическа история, заявяват от коалицията

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 19.03.2024
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Свидетели сме на безпрецедентна подмяна в българската конституционна и политическа история, заявиха от ПП-ДБ на пресконференция. От коалицията призовават президента Радев да оттегли указа си за гласуване на предложения от Мария Габриел кабинет.

Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че предложеният по-рано днес състав не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ, както и че голяма част от предложените хора, включително и той, не са дали съгласие да бъдат министри.

Както Денков, така и останалите номинирани за министри от ПП-ДБ в проектокабинета Габриел - Асен Василев, Андрей Цеков, Димитър Илиев, Атанас Славов, Зарица Динкова, Георги Гвоздейков, Кирил Вътев, Иванка Шалапатова, Богдан Богданов и Катя Панева - си направиха отвод чрез декларации.

"Не искам да бъда номиниран в състава на този кабинет. Няма съгласие и по текста на споразумението. Да, то беше обсъждано, но останаха спорни текстове. Именно заради това единственият подпис, който ще видите под него, е на Мария Габриел, няма подписи от ПП-ДБ. Няма решение на нашите колективни органи, че бихме могли да се включим такъв състав на МС или да се подпишем под такова споразумение".

Всички тези месеци имахме доверие на Мария Габриел, но днес то беше безвъзвратно загубено, посочи съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Те се поддаде на натиска на г-н Борисов. Предполагам, че и на натиска на г-н Пеевски. Тя днес показа, че няма качествата да бъде премиер. За да бъдеш премиер трябва да имаш базов интегритет, трябва да имаш смелост, лидерски умения и да не се навеждаш. Жал ми е за нея. За г-н Борисов ме е срам. Защото всички тези дни той не се появи нито за миг. Той използва четири жени, криейки се зад тях, защото нямаше мъжеството да застане на масата и да каже, че не може да приеме този кабинет".

За Борисов той допълни с поговорка, че "вълкът козината си мени, но нравът не".

"Днес г-н Борисов избра може би своите страхове, зависимости или дружба с Пеевски пред България".

Атанас Атанасов отправи два призива. Първият - към президента - да оттегли указа, с който предлага на Народното събрание да гласува кабинет.

"Г-н президент, половината от хората, които са посочени от вас като кандидати за министри, не са съгласни с това. Има риск да нарушите Конституцията, оттеглете си указа".

Вторият му призив бе към председателя на парламента Росен Желязков (който е номиниран за новия кабинет) - ако указът не бъде оттеглен, точката да не се включва в дневния ред на парламента.

"Към председателя на НС - аз съм човекът, който беше автор на слогана "Да възстановим парламентарната република". Висшият орган на държавната власт е парламента, така че, г-н председател, не включвайте в дневния ред на НС точка за избор на кабинета, защото това е скандал и нарушение на Конституцията".

Според Асен Василев случващото се в момента са "селски тарикатлъци".

"Свидетели сме на една от най-големите фалшификации в съвременната българска политика. Такова нещо не се е случвало. Да бъда вписан като министър в кабинет без да е взето моето съгласие, без да съм видял останалите участници в кабинета. Това е акт или на наглост, или на безрадостност, или на безобразие, което нито един премиер на тази държава не може да си го позволи. Г-жа Габриел говори изключително красиво при президента. Видяхме монолог. Вместо красивите думи от Европа, които току-що прочетох, видяхме селски тарикатлъци".

Василев определи Мария Габриел като "най-новото и красиво лице на мафията в България".

Най-накрая г-н Пеевски и г-н Борисов взривиха всичко, заяви Христо Иванов.

"Защото г-н Пеевски не е съгласен, че той няма право на първа брачна нощ за формирането на нова съдебна власт. Цената, за съжаление, е огромна", каза той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазар Бучков с 5 точки при нов успех на Лонг Бийч в колежанското първенство
Лазар Бучков с 5 точки при нов успех на Лонг Бийч в колежанското първенство
Стойо Чолаков повика 12 състезатели за лагера на България U18 във Вършец
Стойо Чолаков повика 12 състезатели за лагера на България U18 във Вършец