НОВИНИ

100% хранителна несигурност в Газа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:06, 19.03.2024
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Цялото население в ивицата Газа се намира в ситуация на тежка несигурност относно снабдяването с храни, предупреди американският държавен секретар Антъни Блинкен преди поредната си близкоизточна обиколка. На фона на международния натиск спрямо Израел да не провежда сухопътна офанзива в Рафа, израелските удари срещу южния град продължават. Тази нощ са били убити 14 души, по данни на здравните власти в анклава. Израелската армия междувременно проведе мащабна операция срещу най-голямата болница в Газа.

Стотици палестинци бягат на юг след мащабната израелска операция в болницата Ал Шифа в Газа. Контролираните от Хамас здравни власти съобщават за десетки убити и ранени, повечето от които цивилни граждани.

"Дойдоха изведнъж, просто изведнъж. Нямаше съпротива, нищо. Отведоха мъжете".

Израелската армия разпространи кадри, на които се виждат открити в болничните стаи пари, оръжия и експлозиви.

"По време на операцията арестувахме повече от 200 заподозрени терористи, които се разпитват. Ликвидирахме над 20 терористи в болничния комплекс", каза контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Израел не се отказва и от намеренията си да щурмува препълнения с бежанци южен град Рафа, въпреки призивите, включително от ключови партньори като САЩ, да не го прави. Лидерът на мнозинството в Сената демократът Чък Шумър остро разкритикува Нетаняху за войната в Газа и призова Израел да проведе нови избори. На фона на напрежението премиерът Нетаняху разговаря по телефона с президента Байдън - за първи път от месец.

"Обсъдихме последното развитие около войната, включително ангажимента на Израел да постигне военните си цели - елиминиране на Хамас, освобождаване на всички заложници и гарантиране, че Газа никога повече няма да представлява заплаха за Израел, като същевременно предоставяме необходимата хуманитарна помощ, която ще помогне за постигането на тези цели", обясни Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

След разговора Белият дом обяви, че Нетаняху се е съгласил да изпрати екип във Вашингтон, който да обсъди с администрацията на Байдън плановете си за Рафа. Американският президент е заявил, че операция там ще бъде грешка.

"Повече от един милион души са намерили убежище в Рафа. Те са бягали от град Газа към Хан Юнис и накрая в Рафа. Няма къде да отидат", посочи Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом.

Преди поредната си близкоизточна обиколка държавният секретар Антъни Блинкен изрази надежда да бъде договорено примирие и предупреди:

"100 процента от населението на Газа е в ситуация на сериозна хранителна несигурност. За първи път цяло едно население е класифицирано по този начин", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Вчера в Доха започнаха нови преговори за прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаване на заложници с участието на директора на Мосад Давид Барнеа. Той вече е отпътувал от Катар, но преговорите между техническите екипи продължават, съобщи говорителят на катарското министерство на външните работи Маджед ал Ансари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианската футболна лига също започна разследване срещу Ачерби след скандала с расизъма
Италианската футболна лига също започна разследване срещу Ачерби след скандала с расизъма
Почина генералният директор на Фиорентина Джузепе Бароне
Почина генералният директор на Фиорентина Джузепе Бароне