НОВИНИ

България активно подкрепя европейския път на Турция, заяви Румен Радев

Президентът награди турския посланик у нас с орден "Мадарски конник" първа степен

Айше Сали
от Айше Сали
13:09, 19.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев награди посланика на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок у нас с орден "Мадарски конник" първа степен. Дипломатът получи висшето държавно отличие за своите заслуги за укрепването и развитието на отношенията между двете страни преди да отпътува от нашата страна.

Церемония, в която благодарностите за личните заслуги, заради които двустранниите отношения са на най-високо ниво се открояваха пред протоколната любезност.

Конкретните примери бяха срещите между президентите на България и Турция, нови ленти за преминаване и новата лаборатория на граничния пункт "Капитан Андреево", достъпът на България до терминалите за втечнен газ в Турция, новата ж.п. линия между двете страни, рекордният стокообмен и редицата съвместни инциативи в рамките на НАТО.

Снимки: БТА

"Ковид, енергийната криза, войната на Русия срещу Украйна ни подтикнаха да преосмислим понятията добросъседство, помощ, съпричастност и солидарност. Мога да споделя, че именно през последните години, именно благодарение на Вашите усилия и позиция, се активизираха отношенията на най-високо политическо ниво, намерили резултат в редица важни и ползотворни срещи", каза президентът Румен Радев.

Посланик Секизкьок направи паралел с мисията на основателя на Турската република Кемал Ататюрк у нас и подчерта, че България и Турция винаги са се подкрепяли в трудни моменти.

"Няма да забравя, господин президент, когато на 6 февруари ми се обадихте в 8 сутринта. Бях в шок от това, което видях по телевизията след земетресението в Турция, а вие ми казахте: "Скъпа Айлин, България е до Турция", посочи Н. Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция.

Със своето присъствие в президентството знаци носиха и гостите на церемонията. Сред тях бяха бившият председател на ДПС Мустафа Карадайъ, посланикът на САЩ Кенет Мертен, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола се вряза в автобусна спирка в Турция, четирима души са загинали
Кола се вряза в автобусна спирка в Турция, четирима души са загинали
Какво означава предлаганата от Путин "санитарна зона"?
Какво означава предлаганата от Путин "санитарна зона"?