НОВИНИ

Доброволци във Варна започват акция срещу кражбите и вандализма

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Деян Михайлов
07:20, 20.03.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Жител на район "Владислав Варненчик" предлага създаване на доброволни патрули. Целта е те да помогнат за намаляване на кражбите и вандализма. Има ли изобщо възможност за организиране на доброволчески отряди и откога ще действат?

"За да има такива отряди трябва да се съберат достатъчно хора, които да бъдат на групи. Има желаещи, но към момента не са достатъчни. И в момента набираме още желаещи", каза Андрей Петров, който е инициатор на идеята за създаване на патрули.

Той посочи, че патрулите ще дежурят из квартала по график, който ще се раздели на микрорайони за по-лесно обхождане.

"Разбира се, че първо се сигнализира на полицията. Ние не сме някакви наказателни групи, които да преследваме хората. Като граждани можем да задържим тези хора, когато има видимо престъпление. Законът не забранява да се задържи престъпникът до идването на полицията", допълни Андрей Петров.

Позволява ли законът подобни формирования?

"В закона не е регламентирана такава формация. Според Конституцията на България не е разрешено ограничаване на правата и свободите на гражданите. Отделно от това по закон, по редица закони и нормативни актове, всеки един български гражданин, когато получи достъп и възприеме данни за извършено нарушение е длъжен да сигнализира съответните компетентни органи. Въпросът е по-мащабен, въпросът е дали такива формирования и събирания на хора няма да прерасне в някаква физическа саморазправа и каква е преценката на хората, които ще патрулират и ще пазят имота и имуществото, защото в България има Закон за частноохранителната дейност, който регламентира дейността. Ако се осъществяват патрули с единствено информативна цел да бъдат информирани съответните органи – няма пречка. Въпросът е тази функция да не прерасне във физическа саморазправа", обясни Иван Томов, адвокат.

Вижте повече в прякото включване на Деян Михайлов

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС въвежда камери за наблюдение на шофьорите
ЕС въвежда камери за наблюдение на шофьорите
Радан Кънев: Борисов много се страхува от кабинет на Мария Габриел
Радан Кънев: Борисов много се страхува от кабинет на Мария Габриел