НОВИНИ

Тръмп отново срещу държавите - членки на НАТО

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
05:49, 20.03.2024 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Доналд Тръмп отново каза, че Вашингтон ще защитава държавите-членки на НАТО от потенциална руска атака, само ако изпълняват финансовите си ангажименти към Алианса. По думите му това е "начин за водене на преговори".

Не е ясно дали Тръмп ще успее да внесе рекордната глоба от 464 милиона долара, което да гарантира спиране на едно от делата срещу него. Задълбочава се кризата с противоречия мигрантски закон, който се опитва да приеме щатът Тексас.

Кандидатът на републиканската партия за президент на САЩ - Доналд Тръмп, отново заяви, че Вашингтон ще защитава държавите - членки на НАТО от потенциална руска атака, само ако те харчат повече за отбрана. Той повтори думите си от преди няколко седмици в интервю за Найджъл Фараж - британски политик с крайно десни убеждения.

"Това, което казвам е начин за водене на преговори. Защо ние да защитаваме тези страни, които имат много пари? А Съединените щати плащаха почти за цялото НАТО. Съединените щати трябва да плащат собствения си дял, а не делът на всички", заяви Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ.

През февруари Тръмп заяви, че Русия "може да прави каквото си иска", ако държавите-членки на Алианса не отделят достатъчно средства за сигурността си. Пред Фараж обаче беше категоричен, че ако държавите членки отделят по 2% от БВП за отбрана, Вашингтон ще спазва ангажиментите си по защитата им.

Доналд Тръмп гласува на предварителните избори във Флорида. До 25 март той трябва да плати глоба от 464 милиона долара по дело за измама, но все още не е ясно дали ще събере сумата. Адвокатите му вече са поискали отлагане на плащането.

Само няколко часа след като Върховният съд на Съединените щати даде зелена светлина на противоречив закон, свързан с имиграцията, гласуван в Тексас, Федералният съд го спря.

Нормативният акт, подкрепен от републиканците, позволява на щатските власти да арестуват хора, в незаконно преминаване на границата между САЩ и Мексико. Мексико отказа категорично да приеме хора, депортирани по новия закон.

"Моментът е критичен - Върховният съд първо задържа, а след това одобри закон, който е антимигрантски, хомофобски, дискриминационен. Той гласи, че всеки мигрант или всеки човек в Тексас може да бъде задържан или депортиран, дори и ако живее в Съединените щати от години", допълни Алисия Барсена, министър на външните работи на Мексико.

Според администрацията на президента Джо Байдън законът, предлаган от Тексас е противоконституционен, и от там приканиха той да бъде спрян. Ако все пак нормативният акт влезе в сила, това ще означава значителна промяна на американска миграционна политика - досега само федералното правителство можеше да приеме закони, свързани с миграцията, а не властите в отделните щати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С аромат на череши, черешовите дръвчета във Вашингтон се разлистиха (СНИМКИ)
С аромат на череши, черешовите дръвчета във Вашингтон се разлистиха (СНИМКИ)
Киев и Талин преговарят по споразумение за сигурност
Киев и Талин преговарят по споразумение за сигурност