НОВИНИ

Сигурността на Дунавския регион е свързана с подкрепата за Украйна, заяви Росен Желязков

Председателят на парламента участва и във втория ден от конференцията за Дунавската стратегия на ЕС

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:34, 19.03.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Сигурността на Дунавския регион е свързана с единната подкрепа за Украйна. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков във Виена, където участва в конференция за Дунавската стратегия на Европейския съюз.

От Германия до Украйна - пред Дунавския регион наред с миграцията, оръжието и наркотиците, продължаващата повече от две години война добавя още рискове. Изброи ги председателят на Народното събрание Росен Желязков.

"Темата за сигурността доби нови притеснителни измерения - продължаващата агресивна война на Русия срещу Украйна, многократните военни удари по дунавска пристанищна инфраструктура и екологичната заплаха за дунавската екосистема", обясни той.

"Руската агресия срещу Украйна, която засяга и важна инсфраструктура като дунавските пристанища, което пък играе роля при цените на зърнените доставки", каза Велина Чакърова, експерт по международна сигурност.

Дунавският регион е дом на 115 милиона души в Европа, а темата за миграцията не е предизвикателство единствено за тези 14 страни.

"България е една от страните на първа линия. Днес повече от всякога ние сме съсредоточили в максимална степен своите усилия за охрана на границите и предотвратяване на нелегалната миграция", каза Росен Желязков.

Желязков посочи още, че ЕС трябва да продължи да предоставя на Украйна помощ, и военна, и финансова, докогато е необходимо. Подкрепа отново поиска и председателят на Върховната рада.

"Това бяха "избори без избор". Във време, когато в Русия няма свобода и демокрация, беше особено цинично да се проведат псевдоизбори във временно окупираните украински територии. Наред с взривяването на водноелектрическата централа в Каховка, престъпленията на Русия по река Дунав трябва да се разследват", коментира Руслан Стефанчук, председател на Върховната рада на Украйна.

Река Дунав минава през четири европейски столици, Виена е една от тях. От края на миналата година Австрия председателства Стратегията за Дунавския регион, а тя е приета през 2011 година.

А богатството и предизвикателствата на Дунавския регион намериха място и в специална изложба, която ще остане в австрийския парламент до 30 март. България е представена с фреска от Александровската гробница и Манасиевата хроника.

Пред тях се спряха Стефанчук и Соботка, а повече за значението им разказа лично Желязков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осасуна отрече да е имало расистки скандирания по адрес на Винисиус
Осасуна отрече да е имало расистки скандирания по адрес на Винисиус
Ремонт на ремонта на ремонта - защо пак пренареждат жълтите павета?
Ремонт на ремонта на ремонта - защо пак пренареждат жълтите павета?