НОВИНИ

Указът на президента няма отношение към състава на Министерския съвет, каза Наталия Киселова

За мен този мандат е неизпълнен, заяви тя

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 19.03.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

В указа на президента има само едно име - това на номинирания министър-председател. Съгласието за останалите министри ще се търси в Народното събрание. Това каза в "Референдум" преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Тя обясни, че президентът няма никакво отношение към състава на кабинета, за него персонална отговорност носи предложеният за премиер - в случая - Мария Габриел.

"В указа по реда на чл. 99 от Конституцията тогава, когато кандидатът за министър-председател се върне с изпълнен проучвателен мандат, той уведомява президента, че е постигнал форма на съгласие и предлага да бъде избран Министерски съвет. Само че това съгласие, както го наричат, е съгласие, което ще бъде търсено в Народното събрание. Президентът се убеждава, че кандидатът, предложен от ГЕРБ-СДС, отговаря за изискванията за избиране на министър и го предлага на Народното събрание".

Процедурата с мандата и указа е приключила, категорична е доц. Киселова.

"След като г-жа Габриел вече е обявила пред президента, че според нея мандатът е изпълнен, тя трябва да убеди НС, че предложеният от нея състав на правителство следва да бъде избран и че хората, които тя номинира, са съгласни. Учудвам се, че кандидат-министри заявяват на президента, че не са съгласни, това е преценка, която трябва да направи Народното събрание", каза тя.

Според нея е възможно да се сменят 11 души от 20-членния състав на Министерския съвет. Това обаче би показало, че се подменят досега направените усилия.

"За мен към момента този мандат е неизпълнен", коментира доц. Киселова.

Че президентът няма отношение към състава на кабинета потвърдиха и от "Дондуков" 2 - минути преди 21 часа от президентството съобщиха, че Румен Радев няма да оттегли указа си, в който фигурира само името на Мария Габриел.

Междувременно указът беше публикуван от Никола Николов от ГЕРБ.

Съгласно последните промени в Конституцията, ако не се стигне до избиране на редовно правителство, президентът ще трябва да проведе консултации с хората, измежду които може да избере служебен премиер. Това са председателят на Народното събрание, управител или подуправител на БНБ, председател на Сметната палата или негов заместник, омбудсманът или негов заместник.

Освен това - Народното събрание може да реши да не се разпуска и да работи до деня на следващите избори, посочи доц. Наталия Киселова

"Аз се опасявам, че може да станем свидетели на доста неприятни временни мнозинства, които могат да сътворят чудеса".

Според нея съставът на служебния кабинет ще се определи основно от кандидата за премиер. Тогава президентът ще е длъжен да го назначи и така Народното събрание ще има възможност да ограничава правомощията на служебното правителство, обясни Киселова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев няма да оттегли указа си
Президентът Радев няма да оттегли указа си
Спортни новини 19.03.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 19.03.2024 г., 20:50 ч.