НОВИНИ

Борисов: С 300 млн. лв. ще се обезпечат нуждите на хората с увреждания от лични асистенти за 2021 г.

борисов 300 млн обезпечат нуждите хората увреждания лични асистенти 2021
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 09.11.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Правителството продължава с подкрепата си за всички български граждани, заяви премиерът Борисов във Фейсбук след днешното правителствено заседание, на което кабинетът одобри промени в Закона за хората с увреждания.

Те ще дадат възможност на НЗОК да предоставя помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания от 2022 година. Ще се осигури и по-дълъг времеви хоризонт за подготовка на институционализирането на Държавната агенция за хората с увреждания към МС.

"С 300 милиона лева ще се обезпечат нуждите на хората с увреждания от лични асистенти за 2021 г. Гарантираме, че най-нуждаещите се деца и пълнолетни хора с увреждания ще имат достъп до личен асистент съобразно индивидуалната им потребност", заявява премиерът.

"В държавния бюджет за следващата година по Закона за личната помощ са предвидени 214,6 млн. лв. Паралелно с това заделяме и 85 млн. лв. за асистентска подкрепа по Закона за социалните услуги. Така ще осигурим допълнителна подкрепа за около 80 000 души с увреждания", допълва той.

Увеличават минималната заплата на личните асистенти от 730 на 930 лв.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева уточнява още, че асистентите ще продължат да работят на трудов договор и ползването на социалната услуга няма да е за сметка на часовете за лична помощ.

"С тези промени, които правим днес и със заложените средства в бюджета за следващата година би трябвало да се обезпечат напълно всички нужди на хората с увреждания от лични асистенти", казва Сачева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: България - Гибралтар, контролна среща
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: България - Гибралтар, контролна среща
Теменужка Петкова: Нито друга компания, нито друга държава може да влияят на "Балкански поток"
Теменужка Петкова: Нито друга компания, нито друга държава може да влияят на "Балкански поток"