НОВИНИ

Британският посланик: Българският евроатлантизъм е непоклатим процес

bnt avatar logo
от БНТ
21:40, 28.06.2024
Чете се за: 06:47 мин.
У нас
Слушай новината

БНТ, Бойко Василев: Г-н посланик, навън бушува война, в България - политическата криза. Предвид това, какви са британските интереси в България?

Британският посланик Роб Диксън: Великобритания и България имат дългогодишно партньорство. Тази година отбелязваме 20-годишнината от присъединяването на България към НАТО, най-успешният отбранителен съюз в историята. Дълго работихме и вървяхме заедно по евроатлантическия път. И това не е британски, а за споделен интерес. Заедно решихме да издигнем това партньорство на стратегическо ниво. Когато пристигнах, бях впечатлен от неговата дълбочина в редица сфери - отбрана, борба с организираната престъпност и други. Заедно взимахме решенията за партньорството, което е не само дълбоко, но и всеобхватно - от здравеопазване, образование, борба с дезинформацията, до технологии и изкуствен интелект.

- Искате ли България да прави повече за Украйна? И давате ли си сметка, че в НАТО България е най-близката страна, културно и исторически, както до Украйна, така и до Русия?

- Да бъдем наясно: решението на Путин да нахлуе в Украйна е предумишлено, непровокирано и абсолютно варварско. Немислимо е в XXI век да тръгнеш да променяш картата, да преначертаеш със сила границите на една европейска страна. Това е предизвикателството на нашето поколение! Ако Путин успее, последствията за сигурността на Европа, на България, на Великобритания ще бъдат значителни. Така че, заедно трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че няма да успее. Гордея се с начина, по който работим с нашите български партньори. Правим всичко по силите ни, за да не се случи това. Заставаме рамо до рамо като съюзници и партньори - за нашия собствен интерес, но и в защита и подкрепа за Украйна срещу бруталната агресия.

- Но г-н посланик, Великобритания санкционира български граждани, включително един днешен партиен лидер, Делян Пеевски. Ако санкционирани лица застават зад всичко, зад което застава и британската външна политика, дали Великобритания може да премисли?

- През 2023 г. се реши да бъдат санкционирани трима българи - като част от глобалната ни кампания за борба с корупцията по света. Много се каза тогава. Причините са известни на повечето българи. Бих казал, че основната причина бе защитата на нашата финансова система и посланието ни за борба с корупцията в цял свят. Разбира се, как ще се състави властта тук, зависи от България, от българските избиратели и политически лидери. Ние сме съюзници и партньори, но аз съм чуждестранен посланик и нямам право на дума. Бих казал все пак към края на своя мандат, че все още остава да се извърви път, както и в много страни – в борбата с корупцията, укрепването на върховенството на закона, защитата и заздравяването на институциите. Тук България винаги ще има партньор в наше лице. Българският евроатлантизъм е непоклатим процес - твърдо го подкрепяме. Украйна е много важна, но бих казал, че евроатлантизмът не се свежда само до подкрепата за нея, а и до това какви държави искаме да бъдем. Хубаво е да го имаме предвид.

- Но това партньорство засегнато ли е от скорошните два скандала в Лондон? Говоря за шпионския и за злоупотребата с британски социални средства. И това затвърждава ли стереотипа на лошия българин в британското обществено мнение и медиите?

- По тези случаи текат съдебни процеси, така че не мога да говоря по същество. Но ще кажа, че и в двата случая работим в тясно сътрудничество. Така правят съюзниците и партньорите. Радвам се и се гордея с това. Но образа на България във Великобритания, който аз виждам, не идва от тези негативни истории, както казвате Вие, даже в конкретния случай става въпрос за сътрудничество – това е голямата картина тук. Това, което виждам, е в брошури и вестници, които разказват за пътувания до България; в телевизионни предавания в праймтайма, които разказват за българската история и култура; в Панагюрското съкровище, изложено в Британския музей; в съвместните платформи в помощ на страхотния български технологичен сектор - да расте в международен мащаб, с британски средства. Това е история на партньорство. Това виждам около България. Мисля, че е важно да се съсредоточим върху това.

- В края на мандата Ви, какво научихте тук? Има ли нещо, което никога няма да забравите от България?

- За мен бе невероятна привилегия да бъда посланик в България. Вашата страна е топла, гостоприемна, пленяваща. Служих тук в толкова бурни времена и участвах в укрепването на нашето партньорството. Невероятна привилегия! Научих по нещо за крехкостта на мира и сигурността, за значението на партньорството. Преди 4 години никой не би очаквал брутална инвазия в европейска страна. В този контекст, големият урок за мен е относно силата на партньорството: да бъдем и да работим заедно, със споделени ценности, да обединим интересите си. Имам и страхотен личен опит от живота ми тук, в България.

- А какво считате за най-голямото Ви постижение?

- Мисля, че всички тези неща са свързани с екипни усилия. Те изискват да има невероятен екип около посланика, партньори в двете столици, колеги, които решават и работят заедно по всички въпроси. Никога няма да забравя изживяването да бъдеш посланик тук, в България. Искат се обаче екипни усилия и съм уверен, че те ще продължат, за да се справим с големите световни предизвикателства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Мицин пред БНТ: Моята цел е да бъда на финал
Петър Мицин пред БНТ: Моята цел е да бъда на финал
Промени в ръководството на „Български енергиен холдинг“
Промени в ръководството на „Български енергиен холдинг“