НОВИНИ

Британският вариант на COVID-19 вече е засечен в 12 области у нас

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:16, 15.02.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

В 12 области вече е засечен британският вариант на вируса у нас. Последните изследвания на Центъра по заразни и паразитни области показват, че той се среща вече и във Враца, Ямбол, Добрич, Кюстендил и Велико Търново. Обработката на пробите от Кюстендил е доказала, че по-заразната британска мутация е у нас поне от края на миналата година. От другата седмица в Центъра се очаква да заработи нов апарат, който ще позволи да се изследват повече проби.

Ако до миналата седмица заразени с новия британски вариант бяха установени основно в Западна България, това вече се промени. Случаи има и в централната, и в източната част на страната. Най-много заразени с него има в столицата, но именно столичните лаборатории изпращат и най-много проби за секвениране.

Има единични проби от други области, от Пловдив и Кюстендил, Добрич, Ямбол, от Самоков, от Софийска област няколко населени места, обяснява проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

101 са общо потвърдените за британската мутация проби до този момент. Заради твърде малкия брой изследвани - под 200, на този етап не могат да се правят валидни изводи за мащаба на разпространение на варианта на вируса. Освен това се изследват съмнителни за варианта проби, а не случаен процент от положителните за вируса.

Трябва да имаме предвид, че това са насочени изследвания, насочено сме търсили тези мутанти. Трябва много повече изследвания, ако може реално от 5 до 10% от положителните проби, каквото е изискването на Европейския център да бъде секвенирано, допълва проф. Христова.

Към този момент това е технически невъзможно - максималният капацитет на центъра е 96 проби седмично. Другата седмица обаче това ще се промени.

Въвеждаме нова методика, нов апарат, с който поне 200 проби на седмица може да направим и повече дори, обясни проф. Христова.

Изследваните до този момент проби не показват разпространение на някоя от другите значими мутации на вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец отбеляза 6 гола на Етър, Кешерю вкара четири
Лудогорец отбеляза 6 гола на Етър, Кешерю вкара четири
Изплащат бонусите на медиците на първа линия
Изплащат бонусите на медиците на първа линия