НОВИНИ

Броят на заразените с коронавирус у нас надхвърли 1000

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:06, 22.04.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Още

Броят на заразените с коронавирус у нас надхвърли 1000.

Нови 49 потвърдени случая на COVID-19 у нас в рамките на денонощието. Така общият брой на заразените вече е 1015.

281 са лицата с потвърден коронавирус, които са настанени в болници, а 40 са в интензивни отделения. Още 3 случая на заразени медици и персонал, така броят им е вече 83 души.

Излекуваните българи до момента са 174 души. Двама са починали за денонощието, а битката с болетта у нас загубиха 47 души.

За последните седем дни у нас има доказани почти 300 случая. А това е една трета от всички заразени.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски - ръководител на Националния оперативен щаб: Разхлабване на мярка винаги трябва да се прави под условие, че това би довело до по-висока заболеваемост.

Днес Плевен изпреварва по брой новозаразени сочената за най-голямо огнище на заразата София. От щаба зявиха, че в завода в града мерките за предотвратяване на по-голяма зараза са взети на време.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: 1000 души влиза ти работят в една сграда. При тези условия дори и спазването, носенето на маски, засиления дезинфекционен режим, очевидно не може да осигури 100 % сигурност.

Направените тестове до днес са 27 000, а целта на щаба е седмично да се правят по 7 000 ПСР теста. Така ще се обхване по 1 на всеки хиляди души население.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на НЦЗПБ: Целите на това е не само за надзора, но и за ранното откриване на болните. Сега най-важното това, коет ое изискване на европейския център за контрол на заболяванията е да се хващат първите симптоми.

От националната пациентска организация днес обявиха безплатна телефонна линия за констултации на хора с хронични заболявания. Те ще получават съвети от специалисти всеки работен ден от 9 до 18 часа.

Д-р Станимир Хасърджиев - председател на Национална пациентска организация: Целта в крайна е наистина да предпазим тези, които са най-уязвими от тази инфекция и това е един от вариантите да се мисли въобще за намаляване на евентуалните потенциални жертви.

За момента има виртуални стаи, в които дежурните лекари ще могат да преглеждат. Следващият етап е посещение в домовете на болните хора. Началникът на щаба заяви, че инвитрото е процедура, която може да бъде отложена във времето, за да се избегнат рисковете. А към момента за лекарите има достатъчно защитни обекла и маски, дори и на склад.

Генерал Мутафчийски се ангажира лично да съдейства за прибирането на дъщерята на Милен Цветков, за да присъства на погребението на баща си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да поставят село Буковлък под карантина
Няма да поставят село Буковлък под карантина
Наложиха по 10 000 лв. гаранция на приятелката на Кристиан Николов и на сина на Лъчезар Иванов
Наложиха по 10 000 лв. гаранция на приятелката на Кристиан Николов и на сина на Лъчезар Иванов