НОВИНИ

Брюксел готви реформа за отпадане на ветото във външната политика

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:02, 22.06.2022
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен иска да се сложи на край на изискването за единодушие в ЕС. В интервю за изданието "Политико", фон дер Лайен заяви, че е време за гласуване с квалифицирано мнозинство по външнополитически решения. Към тях спадат и въпросите за приемането
на нови членове в ЕС.

В четвъртък и петък лидерите на страните от ЕС ще решат дали да предоставят статут на кандидати за членство на Украйна и Молдова - решение, което ще отвори нова страница в процеса на разширяване, но и ще
постави на дневен ред въпроса за това как се взимат важните решения в съюза.

В навечерието на срещата председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лаяви заяви, че време решенията в областта на външните работи да се вземат не с единодушие, а с квалифицирано мнозинство.

Дълбоко съм убедена, че не е добре Европейският съюз да не е в състояние да заеме позиция, защото някоя от държавите е решила да наложи вето по важен въпрос, каза Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.

На практика това би означавало, че започването на преговори със Северна Македония и Албания би било възможно и без подкрепата на България. Същото се отнася и за бъдещия процес на присъединяване на Украйна и Молдова и други страни-кандидати.

Въпросът за отпадането на единодушието по външнополитически отдавна се обсъжда в Брюксел. Според фон дер Лайен през годините това изискване от договорите на ЕС се използва от някои държави като средство за постигане на отстъпки по други теми. Председателят на Европейската комисия признава обаче, че подобна промяна е трудно постижима и би отнела много време.

Френският президент Еманюел Макрон също смята, че отпадането на принципа на единодушието би било стъпка напред в реформирането на Съюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите на колички завършиха трети в Дивизия С на Европейското по баскетбол
Националите на колички завършиха трети в Дивизия С на Европейското по баскетбол
Антон Киссе: Към 20 милиона тона пшеница остават блокирани в Украйна
Антон Киссе: Към 20 милиона тона пшеница остават блокирани в Украйна