НОВИНИ

Бурята в Бургаско: Най-тежко остава положението в община Руен

bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 19.11.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Ураганният вятър в Бургас блокира пътища и остави 30 населени места в община Руен без електричество. Стотици сигнали са получени за паднали дървета и закъсали автомобили, заради валежите от сняг в района на Малко Търново. Силните пориви на вятъра предизвикаха 5-метрови вълни и заляха плажната ивица и наводниха заведения.

Северният плаж в Бургас е залят от морето. Вълнението днес е 5 бала, а вълните достигат до 6 метра. Наводниха се и някои от крайбрежните заведения, които работят целогодишно. Иначе днес през деня обстановката в областта остана усложнена - стотици паднали дървета, затворени останаха Обзорски и Дюленски проход, а по пътя Бургас-Малко Търново имаше закъсали автомобили. Заради силните ветрове и снеговалежи в някои части на областта беше сформиран оперативен щаб.

Едно от кръговите кръстовища в града остана затворено за движение през целия ден, заради откъсната и висяща ламарина от покрива на 60-метров хотел. Екип алпинисти премахнаха отчупеното от фасадата парче. Днес скоростта на вятъра достигнаха 110км/ч, като се очаква утре вятърът да утихне.

Лошото време в комбинация с ураганни ветрове предизвикаха високите вълни на Северния плаж в Бургас. Следа от ивицата няма, тъй като се е сляла с морето. Вълните потопиха душове, шезлонги и пейки, а водата заля някои заведения.

Най-тежка е ситуацията в Община Руен, където 30 села са без ток, а снежната покривка достигна 40 см. Силният вятър събори стълбове, а през целия ден екипи на електроразпределителното дружество работеха по отстраняване на авариите.

По пътя за граничния пункт с Турция имаше закъсали автомобили, а няколко автобуса изчакваха да се освободи пътя от паднали дървета. През целия ден остана затворен Обзорския и Дюлинския проход, заради образувалата се снежна покривка. От Областната управа в Бургас ще поискат да бъде прекратен договорът на пътноподдържащата фирма "БГ Нова", заради несправяне с работата.

"Имахме сигнали, че има проблем с тази фирма. Преди около 2 седмици беше щаба. Опитахме се да ги отстраним. Според мен е хубаво, че ситуацията е в началото на зимата, така че се надявам от министерството да реагират веднага, да прекратят договора, за да може да се сключи договор с фирма, която може да си изпълнява задълженията", каза Пламен Янев, областен управител на Бургас.

Репортер: Елеана Цанова
Кадри: Елеана Цанова, Радостин Любомиров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица Пловдив не остави шансове на Дея Спорт
Марица Пловдив не остави шансове на Дея Спорт
Георги Иванов: БФС ще представи нова философия за развитие
Георги Иванов: БФС ще представи нова философия за развитие