НОВИНИ

Цанко Цанков пред исторически рекорд в река Дунав

Българинът атакува 100 километра плуване без да спира

Цанко Цанков
Снимка: Пресслужба
bnt avatar logo
от БНТ
15:40, 29.08.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Следващият петък, на 6 септември, първият българин преплувал разстоянието от Европа до Африка ( 2022 година, през Гибралтарския проток) и световен шампион по ледено плуване Цанко Цанков ще направи опит за рекорд от 100 километра плуване нон стоп в река Дунав. Маршрутът на Цанков стартира от Бонония Естейт, Видин и ще завърши на кораба „ Радецки“ в Козлодуй. Световната федерация WOWSA ще следи за разстоянието по GPS координати и екипът на българина се ангажира да спазва необходимите правила за 100-те километра, за да бъде признато официално като постижение самото плуване. До момента няма регистрирано такова в историята на Дунава и Цанко Цанков ще бъде първият, който близо 12 часа ще бъде във водите на реката между двата града без да спира. Състезателят няма право да ползва неопренов костюм и да почива върху плавателен съд. Събитието се организира от КПС „ Победа“, със съдействието на Община Видин, Община Козлодуй и Дирекция „ Речна администрация“, Лом. На водещата лодка „Виктория 1“ като съдия ще бъде легендата в плувните спортове и международен рефер Стефан Георгиев, както и офицер от Военоморски сили. Стартът ще бъде рано сутринта в 07:00 часа и финала в 19:00-19:30 в Козлодуй. Тържествена церемония по посрещането на Цанков е предвидена на кораба„Радецки“ в петък вечер, като по цялото протежение на реката се очакват и десетки зрители, които да наблюдават плуването на живо.

„Подготвен съм за това предизвикателство и го очаквам с нетърпение. Тренирах в последните месеци в морето около Бургас и Царево. Искаме с моя екип да бъде всичко официално и съм радостен, че Световната федерация ще го администрира и ще бъде по техните правила. Всички документи и разрешителни за плуването са издадени и искам да благодаря на институциите за това. Също така и на спонсорите, които ме подкрепят за пореден път. Финансирането е изцяло от тях. Самият престой във водата ще бъде около 12 часа и това ще бъде генерална репетиция за следващия ми маратон в САЩ в началото на месец ноември от веригата Ocean 7. Дано всичко да мине благополучно и в историята на българското плуване на бъде записано още едно постижение от голяма значимост. Навръх Денят на съединението – 6 септември“, каза Цанко Цанков.

На лодката и по суша професионален екип от видео оператори ще заснеме плуването на Цанков от старта до финала и след него ще бъде направен документален филм, който ще бъде излъчван безплатно в страната и чужбина.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радулов се класира за четвъртфиналите на турнира в Монастир
Радулов се класира за четвъртфиналите на турнира в Монастир
Въвеждат промени в движението заради концерта на Ед Шийрън в София
Въвеждат промени в движението заради концерта на Ед Шийрън в София